sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Saunan lasioven puhdistus - yllättävä "pesuaine"

Meillä on saunassa savulasinen ovi. Valitettavasti se ollutkaan hyvä ratkaisu, ainakaan jos ajatellaan puhdistamista - kirkaslasinen olisi ollut todennäköisesti parempi vaihtoehto, ainakin ne olen saanut puhtaaksi. Noh, siinä se ovi nyt on ja jokaviikkoinen puhdistaminen tai suihkunjälkeinen kuivaaminen on "muutaman" kerran jäänyt väliin - ja tässä tulos.

Lasin pinnassa on vedestä ja pesuaineista tullutta kalkkia, niinkuin vesipisaroita täynnä. Ja ne ei enää lähde tavallisilla pesuaineilla - tai ei oikeastaan millään pesuaineilla...

Voin kerta, että kauppojen "kaikki" mahdolliset pesuaineet emäksistä happamiin on kokeiltu, mutta täysin puhdasta en ole saanut.
Kokeiltu on siis lasinpesuaineita, astianpesuaineita, keraamisen lieden pesuainetta, Universal Stonea, ihmesientä, mäntysuopaa, yleispesuaineita, Bou Boul:a, wc-pesuainetta, sekä pesuaineita, jotka lupaavat poistaa 100 % kalkin. Höyrypesurikin on laulanut useamman kerran... kaikki turhaa!
Sitten löysin netistä oivan neuvon tehdä ruokasoodasta ja vedestä mössö tipalla astianpesuainetta ja puhdistaa sillä - mutta mitään ei tapahtunut. Jälleen uusi nettineuvo oli laimentaa etikkaa veteen - mutta edelleenkään ei tapahtunut mitään...
Sitten välähti - kokeilen tuhkaa. Koska Tulikivitakkamme luukkukin kehotetaan puhdistamaan tuhkalla, miksi se ei kävisi myös kuumuudelle altistuneelle saunanlasillekin?

Otin siis takanpesästä tuhkaa, lisäsin vettä ja sekoitin mössöksi. Hinkkasin Swipe Bou Boul:lla tuhkamössöä lasiin, annoin vaikuttaa ja huuhtelin suihkulla, toistin toisenkin kerran ja kuivasin lopuksi talouspaperilla - ja nyt voin ilokseni jakaa kuvat meidän puhtoisesta saunanovesta :).

Tuhkamössö kannattaa tehdä johonkin huonoon astiaan, sillä noihin muovikauhaan ja -astiaan jäi tuhkasta mustat jäljet. Tämä kannattanee pitää myös mielessä, jos kokeilee tuhkaa suihkukaapin pesuun (muoviosat jne).Tämä on nyt sen verran iloinen asia, että pakko laittaa hyvä jakoon teillekin, jotka tuskailevat pinttyneiden lasiovien kanssa :)

Mukavaa alkavaa viikkoa!

- tarja -

Blogini löytyy myös:  Facebook / Blogilista / Bloglovin / Pinterest / Instagram  - tervetuloa mukaan!    

48 kommenttia:

 1. Kiitos, täällä sama ongelma joten taidampa kokeilla tuota myös meidän saunan oveen:)

  VastaaPoista
 2. Muistelen, että meillä olisi tuo etikka toiminut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ihan varma että meilläkin olisi, sen verran hapanta on aine :)

   Poista
 3. Kiitos vinkistä! Pitääpä kokeilla! :)

  VastaaPoista
 4. Saman ongelman kans olen "tapellu" .
  Kiitos vinkistä, sitä täytyy kokeilla☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että kohtalotovereita ;). Kannattaa kokeilla. Nyt kuulin että monella on lähtenyt pelkästään talouspaperille joka on kostutettu tuhkaan, mutta meidän ovi ei ihan niin pienellä hinkkauksella lähtenyt :)

   Poista
 5. Sama ongelma täälläkin. Taidanpa kokeilla 😊. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että kohtalotovereita ;). Kannattaa kokeilla, voi lähteä jo pelkästään tuhkaan kastellulla talouapaperilla!

   Poista
 6. Sama ongelma, joten pistetäänpä vinkki korvan taakse.

  VastaaPoista
 7. No voihan tuhka! Oon joskus kuullut tuosta, mutta itse en ole kokeillut tuota koskaan, Pitäisipä nyt testata.Kiitti vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin myös tämän postauksen jälkeen että konsti on vanha, itse en ollut siitä koskaan kuullut. Kyllä vanha kansa tietää!

   Poista
 8. Aivan loistavaa! Täällä on aivan älyttömän kalkkinen vesi, joten tämä menee taatusti kokeiluun. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kaikkien kokeiluni jälkeen :). Olen nyt kuullut että voi toimia myös kevyemmällä versiolla, eli talouspaperia kostutetaan tuhkaan! Meillä ei ihan niin lällyt konstit riittäneet ;)

   Poista
 9. Kiitos! Täällä myös kokeiltu kaikki kikat turhaan!

  VastaaPoista
 10. Tosi hyvä idea, kiitos! Mulla on kans samanlainen lasiovi saunassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :). No siihen oveen ainakin pitäisi tepsiä :)

   Poista
 11. Pitääpä miettiä uudestaan nyt remppavaiheessa, kun oon justiinsakin tuollaista savulasia saunan oveksi miettinyt. :) Ps. Kokeilepa joskus kaupasta löytyvällä "taikasienellä" (löytyy juurikin tuolla nimellä) putsata se lasi. Se on kyllä huippu kaiken pinttyneenkin puhdistamiseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt kuullut että samaa vaivaa kirkaslasisissakin malleissa :(. Taikasienimallitkin olen testaillut, vaan ei tepsinyt meidän oveen, ei kyllä mikään muukaan ;). En ymmärrä mikä tuossa tuhkassa on sellaista että voi puhdistaa noin :)

   Poista
  2. Isäni tiesi kertoa, että koivu muuttuu tuhkana lipeäksi. Sitä on vanhakansa käyttänyt lipeäkalan tekoon, ennenkuin lipeää itseään oli saatavilla :) Täällä nyt toiset tuhkat lasissa, ensimmäisellä kerralla lähti vähän, toivottavasti toinen kerta tepsisi loppuihinkin. :) Ajattelin kanssa postata tästä blogiini ja tietenkin linkittää sinun blogiisi, sillä täältä tämän vinkin ensin bongasin :)

   Poista
  3. Okei, eli tuohon tämä perustuu, kiitos paljon tiedosta! Asia selvä, pitääpä kurkkia blogistasi :)

   Poista
 12. Kiitos tuhannesti hyvinkin tarpeellisesta vinkistä sillä meilläkin on saunan ovi tuota savulasia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :). Kannattaa testailla, siitä mallista ainakin pitäisi lähteä :)

   Poista
 13. Kiitos mahtavasta vinkistä! Tätä täytyy kokeilla.

  VastaaPoista
 14. Tällaiset löydöt ovat niin hyvänmielen löytöjä kuin vain olla ja voi! Ai sinullako ei auttanut tuo ruokasoodatahna? Meillä se oli se taika-aine, kunhan tahna oli vain tarpeeksi paksua ja sitä oli koko ajan liinassa. Mihin me enää pian tarvitaan kaikkia hienoja siivousaineita kun ruokakaapista tai takasta löytyy kaikki tarvittava ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei auttanut ruokasoodatahna vaikka olin niin varma että nyt varmaankin löytyi konsti, ihanaa että teillä lähti hellemmällä konstilla :). Ihan totta, kaikki tarvittavat puhdistusaineet löytyy ruokakaapista ja takasta :D

   Poista
 15. Hei!

  Tiesin tuon ikivanhan konstin kyllä takanluukkuihin ja sitä meillä niihin on käytettykkin mutta en osannu ajatella että sama kävisi saunan savulasiin.Siihen onkin kokeiltu kaikki muut aineet niin kaupasta kuin kotikaapistakin.
  Kiitos vinkistä!
  -Marja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se idea juuri lähtikin, kun katselin takanluukkua ja mietin miten sitä suositellaan puhdistettavan, sitten kuulin myöhemmin että laseja on todellakin putsattu tuhkalla ennenkin :). Tuntuu kummalliselta että tuhkalla ainoastaan lähti kalkkitahrat,mitkään hienot pesuaineet eivät tepsineet ;)

   Poista
 16. Tätä on kyllä ihan pakko kokeilla. Meilläkin saunan ovi aivan kalkkipisaroita täynnä. Uskaltaisikohan tuota kokeilla suihkukaapin seiniinkin.. Sitäkään en ole saanut millään konstilla täysin puhtaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ja muutama muukin suositus on tullut sähköpostiin ja Facebookiin, hyvin kuulemma pelittää muillakin :). Itse kokeilisin myös suihkukaapin seiniin, mutta ensin varovasti siten, että talouspaperia kastaa tuhkaan ja pyyhkii, joku on saanut ihan niinkin pois. Tosin meillä vaati kunnon jynssäyksen tuhkalla :)

   Poista
 17. Kiitos vinkistä! Meidän saunan ovi on ihan hirveän näköinen. Tätä on testattava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :). Suosittelen kokeilemaan, hyviä kokemuksia on tullut muiltakin :). Tulehan kertomaan, miten kävi, kiva kuulla kokemuksia :)

   Poista
 18. Kiitos vinkistä, tämä menee ehdottomasti testiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan, tulehan kertomaan käyttökokemuksestasi :)

   Poista
 19. Hei, luin jo aiemmin tämän postauksen bloggerin kautta ja nyt aloin uudelleen etsimään tätä juttua, kun en edes muistanut missä blogissa juttu oli. Kävin lukulistalla kaikki blogit läpi tuloksetta. Sitten tajusin kirjoittaa googleen haun, saunan lasioven puhdistus ja silloin tämä löytyi heti. Bloggerista tämä postaus ei enää löydy eli puuttuu välistä. Aloin etsimään tätä siksi, koska aiemmin joku oli kommentoinut ja linkittänyt blogin, jossa oli testattu jotain ainetta laattojen pesuun, jolla lähtee kalkki pois, sitä ainetta sai rautakaupasta, mutta en löydä kommenttia enää. Harmi, kun en silloin kirjannut ylös aineen nimeä käytyäni tutkimassa mistä aineesta oli kysymys.

  VastaaPoista
 20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 21. Tuhkasta mieleen! Äitini värjäsi itse kestovärillä kulmansa ja ylimenevä/liian tummaksi jämähteneet värjäymät vaalensi tuhkalla. Joten toimii varmaan myös tässä:)

  VastaaPoista
 22. Tuhka toimi lasioveen!! Mikä vinkki tummanharmaaseen kylppärin laattalattiaan? Meillä todella kalkkipitoinen vesi.

  VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentistasi :)