lauantai 21. toukokuuta 2016

Etupihan kesäkukat ja puutarhan monenlaista siivousta (= puutarhavälineet testissä)

Tänään päivällä aurinko helli lämmittäen ja iltapäivällä saimme kunnon ukkoskuuron. Raikkaan  ja puhdistavan sateen jälkeen otin kameran pihalle ja nappasin muutaman kuvan etupihan puutarhastamme.

  

En millään malttanut olla hakematta  muutamaa kesäkukkaa etupihallekin, sillä löysin upeat isot, valkoiset ruukut portaille - vanhat sinkkiruukut saivat lähteä myyntiin.



Suojasin ruukun sisäpuolen isolla jätesäkillä ja lapioin ruukkusoraa yli puoleen väliin, näin ruukut jäävät keveiksi ja siirtäminen on helppoa.  
Reunoille istutin lankaköynnöstä ja ruukun keskelle muotoilin valmiin riippupetunia-astian kokoisen alueen. Jätin siis riippupetunian omaan ruukkuunsa, jolloin se jää hieman korkeammalle kuin lankaköynnös ja tekee kivan pallomaisen muodon.





Metallipöydän päälle tein asetelman rustiikkisista rautaisista kanoista ja metallisankoon laitoin pelargoneja. Pöydän viereen, valkoisiin ruukkuihin istutin miljoonakellon taimia. 




  
 

Pihasiivoamisen aloitin aikaisin keväällä sammaleen poistolla laattojen väleistä. Hankin välineeksi Fiskars QuikFit kivetysten puhdistusraudan. Tämän voi liittää varteenkin, mutta itse kaaputin sammaleen pois suurimmaksi osaksi ihan sellaisenaan, ilman vartta

Laatoitus on taas siisti, väleihin harjaan vielä hienoa hiekkaa estääkseni sammaleen uudelleenkasvun. Sitä ennen kuitenkin pesen laatoituksen puhtaaksi.


Veikeä laite muuten tuo puhdistusrauta, terä on karkaistua booriterästä, hyvin kestää kulutusta, mutta täytyy sanoa, että kuluu tämäkin näillä laattamäärillä ;)



Leikkasimme mieheni kanssa omenapuut Fiskars PowerGear™ ohileikkaavilla raivaussaksilla (koko S). Omenapuumme ovat vielä nuoria, joten leikkaukseksi riitti tänä vuonna vain muutaman oksan leikkaaminen. Nuoresta puusta poistetaan kaikki kuivat ja viottuneet oksat, kilpalatvat, toisiaan hankaavat oksat sekä kohti runkoa kasvavat oksat. Nuorta puuta pitää leikata säännöllisesti, jotta sille saadaan kaunis muoto.

Omenapuita kannattaa leikata keväällä kevyesti ja jättää ainakin vanhojen puiden suuremmat hoitoleikkaukset heinäkuulle. Kesäleikkauksella välttää sen, ettei puu innostu kasvattamaan vesiversoja.


Testasin kahdenlaisia raivaussaksia:
  • PowerGear™ Raivaussakset, ohileikkaava S  
  • PowerGear™ Raivaussakset, alasinmalli L
S-kokoisia testasimme siis omenapuiden leikkaamiseen sekä koivun runkoa vasten kasvavan oksan poistoon. Tämä malli soveltuu parhaiten tuoreen puun leikkaamiseen. Sakset olivat kevyet käsitellä alumiinivarren ansiosta, ote pysyi hyvin SoftGrip-kahvojen ansiosta ja työskentely oli tukevaa. Mutta ennenkaikkea leikkuuteho on  loistava ja jälki tasaisen siisti. Ohileikkaavalla mallilla ylettyi helposti oksan juureen. Leikkuuteho on Ø n. 38 mm.



L-kokoiset sakset annoin suosista ensin miehen testattavaksi. Tämä malli soveltuu selvästi kovan puun leikkaamiseen. Tässä mallissa leikkuuteho on järeät 55 mm, joten puutarhametsämme sai näillä kyytiä. Naurunpyrähdyksistä ei voinut välttyä, kun itsekin tätä mallia testailin - poikki menee oksat kepeästi kuin itsestään naisihmiseltäkin!  PowerGear™ Raivaussaksissa on 3 kertaa parempi leikkuuteho patentoidun vaihdenmekanismin ansiosta.



Muurinkivialtaiden lamoherukat ovat jo hyvässä kasvussaan, takana olevat keijuangervot odottavat vielä lehtiään - näyttää tosin huonolta, pelkäämpä, että ovat palentuneet talvella - toivottavasti vielä nousevat!





Meillä ei ole laisinkaan nurmikoita, mutta kaikenlaista ruohontupsua ja kasvia nousee kivienkin väleistä. Onneksi Fiskars Light -sarjassa on käteviä puutarhan hoitoa helpottavia välineitä. Esimerkiksi rikkaruohonpoistajalla rikkaruohot on helppo poistaa juurineen maasta. Terät työntyvät syvälle maahan ja tarttuvat rikkaruohoon tukevasti ja vipuvoimalla se lähtee kevyesti irti. Työntökahvalla rikkaruohon saa teristä irti.

Mies antoi kiitosta hyvästä työasennosta sekä siitä, että rikkaruohon poiston jälkeen jälki jää siistiksi. Plussaa tällaisissa työkaluissa on lisäksi se, ettei tarvitse käyttää myrkkyjä.

 
  

Rikkaruohoharalla poistimme pelikentän reunoilta ruohontupsut. Hara sopiikin mainioisti juuri rikkaruohojen poistoon esim. hiekka- ja kivituhka-alueilta. Haran terävät reunat kitkivät kertakouhaisulla ruohot pois. Työkalun avulla voi siistiä varovasti myös pensasistutusten tai puiden alusia niin, ettei juuristo kuitenkaan vahingoitu. Haraamisen jälkeen tarvitsee vain kerätä harausjäte pois esim. lehtiharavan avulla.


Täytyy sanoa, että nämä Garden Light -tuotteet hivelevät myös silmääni, sillä ne ovat  väritykseltään meikäläisen valkoista suosivaan sisustusmakuun ;)

 
Halkojakin on hakattu, nyt lato on täynnä puita ensi talveksi ja vähän useammaksikin ;)



Monenlaista puutarhatyötä on tehty ja vielä on jäljellä. Kun keväällä jaksaa kivipuutarhan puhdistaa kunnolla, on loppukesä vaivatonta.


Blogiyhteistyö, Fiskars.fi


Mukavaa kesäaikaa :)

- tarja -

Ps. Muistathan, että kotiporstuan Instragram päivittyy joka päivä  sisustuskuvilla - käy  kurkkimassa  tästä  ♥. Myös Pinterest :iin päivittyy keräämiäni sisustus -ja diy-kuvia joka päivä - käyhän tutustumassa :)   

6 kommenttia:

  1. Onko kätevä tuo rikkaruohon poistaja?meillä myös voikukat valtaa ajoväylää missä on sepeliä.Millä muuten pesit laatoituksen?Meillä kans laatalle ilmestyy ikävää sammalta väleihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä kätevä tuo rikkaruohonpoistaja, voi vain kuvitella miten täydellinen poistamaan voikukat nurmikolta juurineen lopullisesti, koko helahoito tulee ihan oikeasti juurineen päivineen. Kivikossa metallipihteihin jäi joskus kiviä, mutta kyllä toimii siinäkin. Ruohontupsut saa nopeammin tuolla haralla. Pesin laatoituksen varrellisella harjalla, vanhalla Sini-tuotteen kylpyhuoneharjalla ;), sammaleen värjäämiin kohtiin laitoin pesuveteen vähän mäntysuopaa :)

      Poista
  2. Mä sain fiskarsilta nuo samat työkalut, osaa olen vasta ehtinyt testaamaan mutta tuo kivetyksen puhdistusrauta täytyy kyllä hankkia tännekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoinkin että samat mainiot tuotteet on menneet testiin Sinullekin :). Ihanaa viikonloppua Johanna <3

      Poista
  3. Ihanalta näyttää! Meilläkin olisi edessä laatoituksen pesua, ja taitaa tuolta nurmikolta löytyä poistettavaksi muutama rikkaruohokin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rikkaruohotonta paikkaa tuskin löytyy :D. Onneksi on mainioita apuväleitä olemassa :). Mukavaa viikonloppua Marjorie <3

      Poista

Kiitos kaunis kommentistasi :)