maanantai 13. heinäkuuta 2015

Portaiden uusintakäsittely Kelonharmaa Valtti puuöljyllä & kokemuksia käsittelystä

Viime kesänä käsittelin etupihan portaat ja takapihan terassin kelonharmaalla Valtti-puuöljyllä. Laudoitukset ovat alunperin ruskeaa painekyllästettyä, uritettua kestopuulautaa.
Käsittely vaati viime vuonna kaksi öljyämiskertaa ennenkuin läikikäs ja epäpuhdas pinta peittyi.


Pääsisäänkäynnin portaat ovat luonnollisesti kovimmalla käytöllä ja viime kesänä öljytty harmaa sävy irtoili talven aikana -  portaat olivat suoraan sanottuna rumat ja läikikkäät - ruskea puu kuulsi ikävästi läpi. Kodinhoitohuoneen portaita käytetään vähemmän, eikä huoltokäsittelyä tälle kesälle tarvita.

Tässä kuvaa ennen käsittelyä: 


Huoltomaalaus oli kuitenkin nopeaa. Ainoa ongelma tälle kesälle oli löytää sopiva keli käsittelylle. Portaat vaativat kuivauksen, mutta vettä on satanut alkukesästä, niin kuin tiedät ;).
Muutama hellepäivä ja ennakoiva kunnon pesu portaille ja uutta puuöljyä pintaan. Taas on portaat kuin uudet! 

Sinkkiruukut ja kynttilälyhdyt laitetaan paikoilleen portaille, kun öljy on varmasti imeytynyt.


Mies kysyi, että olisitko käsitellyt laudoituksen kelonharmaalla, jos olisin tiennyt, että pinta lähtee noinkin pahasti talven aikana pois. Sanotaan vaikka niin, että olisin harkinnut tarkemmin, ehkä olisin käsitellyt ne mahdollisimman uutena melko värittömällä puuöljyllä - siis ennenkuin ne ennättivät imeä kaiken lian ja laikkuisuuden - tällöin öljyn irtoaminen ei olisi niin näkynyt. Toisaalta, kelonharmaa sopii talomme vaaleanharmaaseen sävyyn ja harmaa-mustaan pihalaatoitukseen sekä lasiverannan grafiitinharmaaseen klinkkerilaattaan...

Ja jos nyt rakentaisimme, tekisimme nuo puuosat ehdottomasti komposiitti -laudasta :)

Löysin etupihalle uudet valkoiset ruukut ja olo on kuin voittajalla - niitä on nimittäin etsimällä etsitty ;).  Entiset mustat polyrottinkiset ruukut eivät mielestäni sopineet valkoisten  metallikalusteiden viereen - nyt ilme on mielestäni raikkaampi ja yhtenäisempi muun värityksen ja tyylin kanssa. Vai mitä mieltä sinä olet?Aurinkoa lukijani (vaikka taas onkin satanut) - ihanaa kun olet siellä <3 

- tarja -

7 kommenttia:

 1. Onpa komiat portaat! Minäkin mietin tuota harmaata sävyä portaisiin ja terassiin, mutta vielä ruskealla ne käsittelin. Lähteeköhän joka talven jälkeen pinta noin pahasti pois? Ehkä minäkin vaihdan sävyä vielä jonain kesänä... :D
  Ihanaa kesän jatkoa sinulle, heinäkuun helteitä odotellen... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi <3. Jännityksellä odotan, miltä portaat näyttävät ensi kesänä talven jäljiltä ;). Hankin portaiden suojaksi (ja hiekan estämiseksi) ruohomatot, jolla peitän koko ylätasanteen sekä portaat kulkureitiltä - katsotaan sitten, onko siitä yhtään apua öljyn pysyvyyteen ja onko käsittelyjen uusimisia nyt jo riittävästi että kestäisi esim. pari talvea hyvänä. Kodinhoitohuoneen portaat eivät käsittelyä tarvitse, mutta niitä portaita käytetään suhtkoht harvoin. Toisaalta tuo huoltoöljyäminen käy nopeasti :)

   Poista
 2. Vau, todella upeat portaat ja talo muutenkin <3 Toivottavasti kestävät läpi talven :)
  Ps. Arpavoitto saapui tänään, olen onnellinen. Kiitos vielä kerran <3

  VastaaPoista
 3. Hienot portaat ! Maalauskelit ovat tosiankin olleet vähissä...meillä terassin teko ihan kesken :( Komposiitistä haaveilen, mutta se hinta alkaa joka kerta huimata kun käy katselemassa rautakaupassa. Pienempiin portaisiin, jotka ovat meilläkin kovassa käytössä olisi viisasta satsata komposiittiin, koska kyllä tuo tiheä käsitteleminenkin lopulta maksaa !

  Toivotaan parempia kelejä loppukesään :) Kivaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
 4. Kylläpä tosiaan oli kulunut talven aikana, meillä sitten varmasti sama edessä. Toivotaan, että uusintaöljyäminen auttaa. Tosin meillä kului myös ruskeat portaat kiitettävästi. Minä öljysin eilen uima-altaan terassin ja tänään pitäisi käsitellä toisen kerran. Minä laittaisin kans jotain muuta materiaalia, jos nyt rakennettaisiin. Enkä ainakaan ottaisi uritettua lautaa :)

  VastaaPoista
 5. Hienot portaat ja etupihanne on hurmaava <3 Kaunista <3

  VastaaPoista
 6. Tulipa siistit ja hienot portaat, kuin uudet!

  VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentistasi :)