lauantai 24. syyskuuta 2016

Syksyisiä ruukkuistutuksia ja pihan siivousta & Arvonnan voittaja

Yöpakkaset ovat tehneet tehtävänsä, ruska alkaa olla totta ja lehtipuiden kauneus auringonpaisteessa on hurmaavaa. Vaikka olenkin ehdottomasti kevätihminen, on syksy kaunis, etenkin kun säät suosivat, silloin ei voi kuin ihailla kaunista suomen luontoa.


Tänä syksynä olen ollut pihatöiden osalta hyvin liikkeellä, puutarhakalusteet on viety jo  talvisäilöön ja kesäkukat viety kompostiin, vain pari petuniaa jätin vielä vähäksi aikaa metallikalusteiden viereen, sillä kukinto vielä kohtalainen.


Syysistuksia olen tehnyt sekä etu- että takapihalle. Etupihan portaille laitoin pallokrysanteemin ja viereen isompaan valkoiseen lemppariruukkuun istutin marjakanervaa, murattia, hopealankaa ja koristekaalin. 

Siirsin takaterassin timanttituijat etupihalle molemmin puolin ulko-ovea - siinä saavat koristaa sisäänkäyntiä vihreydellään koko talviajan. Toivottavasti tällä kertaa keksin konstin, jolla pidän ne hengissä myös siirryttäessä kevääseen - nimittäin siinä vaiheessa ruukkuhavut kuolevat, vaikka olen yrittänyt minkälaisia elvytyksiä - vinkkejä siis kaivataan :)


 


Etupihalta vein takaterassille ruukut, joissa kesällä oli riippupetuniaa ja lankaköynnöstä. Poistin petuniat ruukun keskeltä ja kiersin ylikasvaneet lankaköynnökset ruukun reunoille kuin pesäksi ja keskelle laitoin kanervia. 

 Taustalla kultasypressit saavat talvehtia ruukuissaan ja ilostuttaa vihreydellään olohuoneeseen ikkunasta katsottaessa.Avoterassin kalusteet on viety talvisäilöön. Lasikuisti saa pitää kalusteensa koko talviajan, mutta pukeutuu talvisempaan kuosiin vähän ennen joulua - lampaantaljoja ja sellaista pientä :)
Haravoinnitkin ovat alkaneet pikku hiljaa. Monenlaista lehteä ja havunneulasia on tippunut laatoille ja pääsin kokeilemaan uutta Fiskars Light -sarjan haravaa sekä Solid monitoimiharjaa syksyisiin puutarhatöihin.

Nuorimman tyttäremme kanssa leikkasimme muurinkivialtaiden ylikasvaneet lamoherukat tasaiseksi ja harava pääsi tässä kohtaa ensimmäiseen testiin. Haraosa on mukavan leveä, joten oksat ja lehdet haravoituvat riittävän laajalta alueelta heti kerralla. 
 

 

Koko Light-harava on keveä rakenteeltaan, joten sillä jaksoi kyllä työskennellä. Myös laatoitukselta harava poisti jopa havunneulaset. Erityistä plussaa harava sai siitä että tukevat ja joustavat piikit estivät tikkuja ja lehtiä jäämästä kiinni.

 

Olen pitkään kaivannut portaille ja laatoitukselle kunnon harjaa, sellaista joka oikeasti on kevyt käsitellä ja liukuu hyvin poistaen roskat. Ja yes, nyt meillä on sellainen porraspäässä, tuote on Fiskars:n uutuus Solid -monitoimiharja. Sen kaksiosainen harjasosa liikkuu hyvin puuportailla sekä karhealla pihalaatoituksella. Varsi on tukevaa rakennetta, joten tästäkin 10 pistettä, aikaisemmin viimeistään talvella lumia portailta poistettaessa ovat  muut harjanvarret vääntyneet tai harjan ja varren yhtymäkohdasta paukkuneet poikki. 


Omenapuiden ympärille vielä jänisverkot ympärille, niin puutarha on valmis ottamaan talven vastaan. Mutta nyt vielä nautitaan syksyn kauniista ja värikkäistä maisemista.

Puutarhatöiden jälkeen maistuu makkara. Oma nuotiopaikka löytyy takapihalta. Ja sammakoita ;)Sitten arvonnan voittajaan. Palkintona oli Biolan Kruunu kompostiastia ja voittajaksi arvontakone arpoi Tiina T. Onnittelut Tiinalle ja kaunis kiitos kaikille osallistuneille!

- tarja 


Blogiyhteistyö, Fiskars. Kiitos!


Ps. Muistathan, että kotiporstuan Instragram päivittyy lähes päivittäin  sisustus - ja puutarhakuvilla - käy  kurkkimassa  tästä  ♥. Muista myös kotiporstuan Facebook -sivut :)

24 kommenttia:

 1. Onpa kauniita istutuksia sulla siellä. Miten tuo koristekaali, kestääkö pakkasta? Tuo fiskarsin harja on tosi hyvä. Meillä on kaksi samanlaista enkä kyllä vaihtais enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Johanna <3. Kiitos paljon! Pikkupakkasia on ainakin kestänyt, saa nyt sitten nähdä miten käy ;). Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 2. Aivan ihania syysistutuksia. Minulla on vielä paljon tekemistä kesäkukkien kanssa, eli ne pitäisi viedä kompostiin. Tänään ajattelin kompostointia, mutta satoi melkein koko päivän. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Tosi kauniita asetelmia olet tehnyt. Nuo lyhdyt ovat kauniita. Havupuista en osaa antaa vinkkiä, ei ole mullakaan säilynyt. En tiedä säilyiskö jos ne istuttais suoraan maahan.
  Tuo roikkuva kukka mikä sulla on kanervan sivuilla onko se talven kestävä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3. Kanervan ympärillä on lankaköynnöstä. Kiepautin kesänkasvattaman köynnöksen ruukun ympärille kuin pesäksi. Aika pitkään kestää kylmyyttä.

   Poista
 4. Kauniita syysistutuksia. Tuo marjakanerva on aivan erityisen mielenkiintoinen; kaunis uusi tuttavuus minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3. Marjakanerva on minunkin suosikki, viime vuonna otin ensimmäistä kertaa kokeiluun.

   Poista
 5. Onnea voittajalle.
  Upeaat syys istutukset sulla.
  Itsekkin olen vähän laittanut, muttei vedä sulle vertoja.
  Hyvää sunnuntai päivää sulle,

  VastaaPoista
 6. Kauniita istutuksia, tuo lankaköynnös on ihanan herkkää. Yks mun lemppari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari <3. Lankaköynnös on kyllä minunkin mielestäni ihanan herkkää, harmi kun niin kallista vaan.

   Poista
 7. Mistä olet löytänyt noin kauniit valkoiset ruukut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Etupihan valkoiset pienemmät ruukut on EJ-Tarhoilta ja isot Agrimarketista.

   Poista
 8. Pitää minunkin ottaa lamoherukka käsittelyyn. Ihania nuo sun istutukset!

  VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentistasi :)