torstai 17. elokuuta 2017

Miten valita oikea lamppu oikeaan paikkaan?

Syksyä kohti mennessä tulee valaistuksen merkitys yhä enemmän mieleen. Pimenevien iltojen iloksi on ihanaa ottaa pikkuhiljaa myös kynttilät esille

Olen monesti miettinyt, mikä lamppu mihinkin tarkoitukseen soveltuisi parhaiten ja minkälaisia valaisimia koti tulisi pitää sisällään, että se olisi tunnelmallinen ja viihtyisän kutsuva - valaistuksella on siis suuri merkitys.

Tänään käydään läpi eri lamppuvaihtoehtoja ja mitä ne tarkoittavat ja mihin ne erityisesti soveltuvat. Mikä on energiatehokasta missäkin valaisimessa, mikä lamppu soveltuu pihalle ja mikä esimerkiksi saunaan.





Ennen oli hehkulamput ja niiden tilalle on tullut Energiansäästölamppuja, Led-lamppuja ja Halogeenejä.

Energiansäästölamput säästävät enemmän kuin entisajan hehkulamput. Ne ovat kuin pieniä pienloisteputkilamppuja, joita on kierteisinä, sauvamaisina ja pyöreällä kuvulla. 
Osa energiasäästölampuista syttyy hitaasti eli saavuttaa täyden valotehon vasta parin minuutin päästä. Jos valoa siis tarvitaan vain hetkellisesti (eteinen, wc, kylpyhuone, vaatehuone, kellari), ei tällaista lamppua kannata laittaa. Osa energialampuista soveltuu ulkokäyttöön ja pakkaseen.

Halogeenilamput ovat poistumassa markkinoilta energiatehokkuusvaatimusten vuoksi, ne kuluttavatkin vain hieman vähemmän kuin entisajan hehkulamput. Kierrekantainen Halogeenilamppu soveltuu mainiosti saunaan, sillä se kestää lämpöä.

Tästä linkistä pääset tutustumaan eri halogeenilamppu -vaihtoehtoihin:


Led-lamput ovat paljon energiatehokkaampia kuin halogeenilamput. Niillä saavutetaan jo merkittävä säästö sähkönkulutuksessa. Ledien valontuotossa ja laaduissa on kuitenkin eroja. Led-lamput eivät kestä kovaa lämpöä, joten sitä ei kannata laittaa saunanvaloksi.

Tästä linkistä pääset tutustumaan eri Led-lamppu -vaihtoehtoihin: 


Led-lampun etuja:

  • pieni energiankulutus
  • pitkä käyttöikä (noin 20 vuotta)
  • edullinen
  • syttyvät heti
  • valinnanvaraa valon värisävyissä






Lumen-luku (lm) kertoo valon määrän eli se kuvaa lampun valontuottoa. Kun ennen ostettiin esim. 60 watin hehkulamppu, pitää lukeman olla vähintään 700 lumenia. 40 watin hehkulampun valomäärä vastaa vähintään 410 lumenin lamppu.

Kelvin-lukema (K) kertoo lampun värilämpötilan. Jos luku on 2700-4000, tuottaa se lämmintä kellertävää valoa, kuten entisajan hehkulamput. Kun arvo on 4000-6000, on valo sinisempää, päivänvalon kaltaista keinovaloa. Päivänvalolamput sopivatkin hyvin esim. työvalaisimeksi ja lukuvaloksi.







Miten valita sopiva lamppu? Tässä muutamia vinkkejä:
  • Yleisvalaistus:    Led-lamppu tai energiansäästölamppu
  • Kohdevalaistus:    Led-lamppu tai energiansäästölamppu
  • Kristallikruunu:     Led-lamppu tai halogeenilamppu
  • Himmentävät valaisimet:    Himmentävä Led-lamppu tai halogeenilamppu
  • Sauna:    Saunamallinen Led-lamppu tai halogeenilamppu
  • Ulkovalaistus:    Pakkasenkestävä Led-lamppu tai energiansäästölamppu

 


Mistä hankkia sopivat lamput edullisesti?

Lamppuexpress.com on erikoistunut myymään lamppuja ja valaisimia sekä niihin liittyviä varusteita. He toimittavat lamput verkkokaupan kautta nopeasti ja heillä onkin vuosittain yli 10.000 tyytyväistä asiakasta, sekä yrityksiä että yksityishenkilöitä.

Kannattaa siis varautua ajoissa syksyn pimeisiin iltoihin tarkistamalla, että sisätiloissa ja ulkona on oikeanlaiset ja ennenkaikkea palavat lamput. Varsinkin ulkona on kivaa vaihtaa lamput ennen pakkasia ja lumentuloa.

Lisätietoja voit lukea täältä





Blogiyhteistyö:  Lamppuespress.com



Tunnelmallista syksyn odotusta

- tarja -


  


 PS.  Tervetuloa seuraamaan kotiporstuan elämää myös  Facebook-sivuille sekä Instagram :iin 

6 kommenttia:

  1. Hyvä kun noi vanhat hehkulamput ovat hävinneet, kuumenivat ja olivat jopa tulipalovaarallisia.
    Mä tykkään led lampuista.
    Kiitos hyvästä tietopostauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija <3. Ihan totta, itse tykkään led-lampuista myös!

      Poista
  2. Hyödyllistä tietoa! :) ot. mistä tuo makuhuoneen lipaston päällä oleva pieni lamppu on ostettu? löysin kirpputorilta samanlaisen ja kaipaan sille nyt paria :)

    VastaaPoista
  3. Meillä tuli ulos uusia led-lamppuja, käyttöikä on kyllä aivan käsittämätön 15 000 tuntia. Joten jospa myös kestäisivät käytössä.

    VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentistasi :)