perjantai 15. huhtikuuta 2016

ITSETEHTY OLOHUONEEN PAPERINARUVALAISIN

Olohuoneen valaisin on ollut hakusassa rakentamisesta lähtien.
Random Light kattovalaisin on ehdoton valaisinsuosikkini kaikessa yksinkertaisuudessaan ja sellaisen ottaisin kirkuen olohuoneemme valaisimeksi. 700-800 euron hinta on vaan sellainen "pieni" mutta ;). 

Valaisin on kuitenkin pysynyt mielessäni ja siitä se ajatus sitten lähti - päätin tehdä sellaisen itse. Googletin malleja ja teko-ohjeita sopivista vaihtoehdosta, mutta ihan Random-valaisimen kaltaista en löytänyt. Suurin osa malleista oli toteutettu paksummasta nauhatyyppisestä "epätasaisesta" paperista ja valaisinosat oli toteutettu asentamalla valo-osa valaisen yläosaan tai ns. normaalilla ripustimella.

Päätin tehdä valaisimen ohuesta, täysin pyöreästä ja ohuesta paperinarulangasta. Sopivimmaksi  paperinaruksi valikoitui Lappajärven Värjäämö Oy:n kotimainen, ympäristöystävällisesti värjätty Filona 0,8 paperinaru ja aihioksi valitsin 65 cm jumppapallon. Markkinoilla on myös pyöreitä ilmapalloja, mutta niistä en saanut riittävän isoa palloa tähän tarkoitukseen.
Tarvikkeet:
 • jumppapallo, halkaisijaltaan 65 cm
 • Lappajärven Värjäämö Oy Fiona paperinarua, menekki noin puolitoista kerää, á 200 g / 175 m, 0,8)
 • Eri Keeper -liimaa
 • tuorekelmua
 • sakset
 • muovikulho
 • jätesäkkejä tilan suojaukseen
 • Ikea Januari -valaisimen ripustinsarja 
 • entisajan hehkulampun näköinen led-lamppu1. Avaa paperinaruvyyhti ja keri se keräksi. Tuolinsarja käy apuna vyyhdin purkamisessa.
2. Suojaa jumppapallo tuorekelmulla ja piirrä kynällä pallon kylkeen halkaisijaltaan noin 10 cm ympyrä. Tähän kohtaan ei siis kiinnitetä narua, vaan aukko toimii mm. lampun vaihtamisen takia.
3. Suojaa tila jätesäkeillä, itse vuorasin pesuhuoneen seinät puoleen väliin saakka + lattian.
4. Tee vedestä ja erikeeper-liimasta seos (50-50 suhteessa) muovipussilla suojattuun muovikulhoon.
5. Juoksuta paperinauha vesi-liima-seoksen kautta pallon ympärille tasaisesti. Muista peitellä nauhan alkupää hyvin, ettei se myöhemmin purkaannu (itse tein solmun).
6. Kierrä nauhaa niin paljon ristiin rastiin kuin haluat, kuitenkin niin paljon, että siitä tulee napakka.
7. Muista jättää palloon piirtämäsi aukkokohta naruttamatta.
8. Anna kuivua 1-2 vuorokautta.
9. Ota ilmatulppa pallosta pois ja anna tyhjentyä varovasti. Ota pallo pois jättämästäsi aukosta.

Lampunjohto aiheuttikin sitten päänvaivaa oikein kunnolla - sopivaa nimittäin ei sitten tahtonut löytyä mistään, pelkkiä ripustinsarjoja ei näköjään myydä missään
Vihdoin löysin juuri sopivan Ikeasta - Januari ripustinsarjan. Siinä on oikeaoppisesti krominen osa, joka jää valaisimen sisään. Jos tekee pienemmän pallon, kromista putkea joutuu lyhentämään, 65 cm valaisimeen se on kuitenkin juuri sopiva, eli hehkulamppu jää keskelle valaisinpalloa, niinkuin aidossa Random-valaisimessakin

Johto kiinnitetään siis ilman heijastussuojaa (mukana valaisimen mukana). Peitin ripustimen kierrekohdan paperinarulla, jolloin lopputulos on siistimpi.Ta-daa - olohuoneen valaisin on nyt paikoillaan ja olen tyytyväinen lopputulokseen, vaikka itse sanonkin ;) - se on juuri sopivan iso tähän korkeampaan huonekorkeuteen. Mitäs tykkäätte?


Tässä kuvia, kun valaisimessa on valot päällä. Varsinkin pimeällä kattoon piirtyy paperinarun aukkojen ansiosta kaunis kuvio.

 

 


Niin, ja paljonko kaikki maksoi? 
Paperinarua meni 1,5 kerää, yksi kerä maksoi 7,90 x 1,5 = 11,85 eur + lampunjohto 10 eur, yhteensä siis 21,85 euroa :). Jumppapallo oli ennestään ja toimii edelleen tämän jälkeenkin ;) 

Hyvää viikonloppua  ❤️

- tarja -

Ps. Muistathan, että kotiporstuan Instragram päivittyy joka päivä  sisustuskuvilla - käy  kurkkimassa  tästä  ♥. Myös Pinterest :iin päivittyy keräämiäni sisustus -ja diy-kuvia joka päivä - käyhän tutustumassa :)          

10 kommenttia:

 1. Itsekin olen tehnyt meille ikkunavalaisimet, mutta käytin tuon ohuen paperilangan kanssa paksumpaa paperinarua, jolloin pinnasta saa elävämmän. Olen kyllä tykännyt todella paljon ja ovat nätit ikkunassa vaikka ei valoja olisi niissä päälläkään.

  VastaaPoista
 2. UPEA!!! Siis aivan valtavan hieno, ja sopii teille paremmin kuin nenä päähän! Sä olet kyllä taitava käsistäsi :)

  VastaaPoista
 3. Jää kivat kuviot tuonne kattoon tuosta lampusta. Näyttävä ja iso valaisin siitä sitten tuli.

  VastaaPoista
 4. Hieno lamppu! :) Itse yritin tehdä pieniä paperinarupalloja joskus, mutta meni hermot jo yhden jälkeen. Tekniikkaa pitäisi vielä hioa :) PS. Teillä on muutenkin kaunis sisustus olohuoneessa.

  VastaaPoista
 5. Todella kaunis! Itse olen myös tehnyt, mutta kun en löytänyt valkoista paperinarua mistään, tein villalangasta. Siitä tuli ihana. Monta vuotta se kestikin ruokailuryhmän päällä, mutta alkoi sitten painua kasaan. Hyödynsin lankapallon vielä sen jälkeenkin ja leikkasin siitä vateja. Tässä linkki kuviin: http://katinasiat.blogspot.fi/2015/03/lankapallon-uudelleentuunaus.html

  VastaaPoista
 6. Pakko vielä kysyä että miten sait pallon pysymään paikallaan jottei se valu hehkulampun päälle? Tosi upea lamppi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on (ainakin) kaksi vaihtoehtoa, joko laittaa kaksi erikokoista pyöreää metallilevyä vastakkain siten, että johto menee siitä läpi. Itse solmin johdon paperinarulla kiinni siihen kohtaan kun metallikeppi loppuu (reiän reunaan, joka vahvempi osa), eli lampun hentoinen paino ja kepin ja johdon vaihdoskohta estää valumisen. Metallikeppi on just oikean mittainen 65 cm valaisinpalloon, jolloin hehkulamppu jää oikeaoppisesti pallon keskelle. Jos siis pienempi pallo, metallikeppiä joutuu lyhentää. Toivottavasti osasin selittää :)

   Poista

Kiitos kaunis kommentistasi :)