sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Kompostorin toiminta ja kompostoinnin oikeat työvälineet & ARVONTA

Meillä on metsän reunassa pikkuruinen kasvimaa ja viime kevätkesällä tyhjensin edellisen kerran Biolan pikakompostorin sisällön viljelylaatikoihin sekä pensaiden juurille - sadosta tulikin tämän ansiosta aivan loistava ja taatusti luomua & puhdasta.

Mikä sen ihanampaa, kuin hakea omasta pienestä pottumaasta lasten kasvattamia perunoita

Tämän vuoden alusta laki muuttui niin, ettei biojätettä saa enää päätyä kaatopaikalle - nyt jos koskaan on siis aika järjestää kompostointi kuntoon ja samalla säästää myös jätekuljetusmaksuissa.

 
Mutta miten valita oikeanlainen kompostori ympärivuotiseen käyttöön ja kaikki sen tykötarpeet? Ja miten kompostori toimii myös talvikäytössä?
Näihin asioihin etsitään vastauksia :) 

Yhden perheen käyttöön sopivan lämpökompostorin tilavuus on sopivimmillaan 200-300 litraa. Mielestäni hyvä vaihtoehto on jatkuvatoiminen kompostori, jossa uutta jätettä täytetään kompostorin päältä ja kompostoitunut aines tyhjennetään alaosan luukusta. Eli jos hankkii kerralla tyhjennettävän kompostorin, tarvitaan kaksi kompostiastiaa.

Perheemme valitsi jo vuosia sitten kompostoriksi mahdollisimman helppohoitoisen version, eli Joutsenmerkityn Biolan Pikakompostori 220 litraisen, joka on siis jatkuvatoiminen kompostori. Se on pakkasenkestävä, eli siinä on lämpöeristetty rakenne ja tehokas ilmanvaihtojärjestelmä, joten se tuottaa kompostia nopeasti.

Meidän versio on ruskea, mutta nykyään on saatavilla tummanharmaan ja vihreän sävyt.  


  

Kompostori tarvitsee toimiakseen happea, kosteutta ja ravinteita. Käytännössä tämä tarkoittaa kompostorin "ruokkimista" 3-4 kertaa viikossa.

Kuiviketta tulisi lisätä noin kolmasosa jätteen määrästä. Kuivikkeena olemme käyttäneet Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta. Sen säännöllinen käyttö pitää kompostimassan ilmavana ja varmistaa tehokkaan ja hajuttoman kompostoitumisen. Talvikompostointi vaatii jo muutaman niksi ja yksi niistä on käyttää Biolan Talvikuiviketta. Se on valmistettu kuituhampusta, havupuun kuoresta ja turpeesta ja soveltuu erityisesti kylmän vuodenajan kompostointiin. Kuivikkeeseen on lisätty rypsirouhetta, jonka sisältämä typpi ja energia tehostavat kompostorin toimintaa. Kuituhamppu ja turve lisäävät itseensä kosteutta sekä tasaavat kompostimassan kosteutta.

Talousjätekompostiin voi laittaa mm. ruokajätteet, kahvi- ja teepurut suodantinpusseineen ja pehmeät paperit.  

Kompostia tulee sekoittaa noin kerran viikossa möyhentimellä noin 30-40 cm syvyydeltä.

 

 
Pikakompostia saa jo noin parissa kuukaudessa. Kun kompostimulta on valmista, se on mullan näköistä ja tuoksuista, eikä siinä ole näkyviä kappaleita, lukuunottamatta hitaasti maatuvia kananmunan kuoria lukuunottamatta. Hyvä merkki on myös se, ettei kompostin lämpötila enää nouse, vaikka sitä sekoitetaan. 

Kompostoituvan massan lämpötila vaihtelee +10 - +70 asteen välillä, tavallisimmin lämpötila on +30 - +40 astetta ja paras lämpötila on varmaankin tuossa +55 asteen huiteilla, jolloin hajoaminen on nopeaa, minkä lisäksi myös taudinaiheuttajat ja rikkaruohojen siemenet kuolevat.
Myös tätä alhaisimmissa lämpötiloissa tapahtuu kompostoitumista, mutta kannattaa huolehtia, että pieneliöillä on koko ajan hajotettavaa, ettei lämpötila pääse laskemaan. Tärkeintä on siis varmistaa usein tapahtuvalla ruokinnalla, että massa pysyy sulata, jolloin kompostoitumista tapahtuu myös talvella. Lopputulos (=katekomposti) ainoastaan merkitsee, ei lämpötila, millä siihen on päästy :)  Kompostoria kannattaa tyhjentää talvella usein, vähän kerrallaan. Lämpötilan laskiessa säädä kompostorin ilmanvaihtoventtiiliä pienemmälle. Jos lämpötila laskee edelleen, tyhjennä kompostoria tai lisää Biolan Kompostiherätettä. 

Jäätymistä voi ehkäistä siis riittävällä käytöllä (täyttö ja tyhjennys), pitämällä kompostorin melko täynnä (tiheä tyhjentäminen), kiinnittämällä huomiota massan kosteuteen (märkä massa jäätyy herkemmin, käytä enemmän kuiviketta) ja kasaa kompostorin ympärille lisälämmikkeeksi lunta.
 Meillä on pikakompostorin vieressä vanha Biolan Puutarhakompostori 900 l, jonne tyhjennämme talvikompostoinnissa olevan mullan jälkikompostoitumaan odottamaan kevättä. Jos kompostori kuitenkin talvella jäätyy, voi sitä edelleen käyttää niin kauan kuin tilaa riittää. Kevään tullen kompostoria voi herätellä lämpimällä vedellä. Käännä se, lisää seosainetta ja anna kevätauringon hoitaa loput. Kannattaa kuitenkin tarkkailla kompostia ennen jäätymistä, sen voi nimittäin saada herätettyä esim. hautaamalla kuumavesikanisterin pintajätteeseen.

Lämpökompostorin jätteen voi levittää katteeksi marjapensaiden, puiden tai isojen perennojen juurelle. Jälkikypsyttämällä katekompostia noin vuoden ajan esim. puutarhakompostorissa, voi sitä sekoittaa myös kasvualustakerrokseen. 
 Kompostoinnin pikaopas:

 1. Aloittaessasi kompostoinnin, laita kompostorin pohjalle Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta noin 15-20 cm.
 2. Laita kerroksen päälle vanhaa kompostimultaa tai turvemultaa, tämä nopeuttaa kompostoinnin käynnistämistä.
 3. Pilko isot ruoantähteet, näin hajoamisprosessi nopeutuu.
 4. Laita ruoantähteiden päälle joka kerta noin kolmasosa kuiviketta.
 5. Sekoita kompostia joka viikko tai tarvittaessa, jolloin maatuminen tapahtuu tasaisesti ja pysyy ilmavana. Talvisin toistuva möyhentäminen tosin voi kuitenkin jäähdyttää massaa.  
Kun komposti alkaa lämmetä, säädetään ilmanvaihtoventtiili suuremmalle. Lämpötilan ollessa yli 30 astetta, venttiili saa olla täysin auki eli luku 100 on säätökiekon yläreunassa. Mikäli komposti jatkossa pyrkii jäähtymään, vähennetään kompostorin ilmanvaihtoa säätämällä venttiiliä pienemmälle. Käytännössä ilmanvaihtoventtiili pidetään yleensä kesällä asennossa auki ja talvella asennossa kiinni.

Kompostointi on paras aloittaa aikaisin keväällä tai kesällä, mutta on se vielä syksylläkin mahdollista :)


Kompostorin lisäksi tarvitset / varusteet:
 • jäteastian keittiön biojätteelle
 • säiliön ja annostelukauhan kuivikeaineseosaineelle
 • kuivikeainetta peittämiseen
 • lämpömittarin (jos ei kompostorissa vakiona)
 • yhennin
 • talikko ja lapio
 • jälkikompostointiin kannellisen kehikon tai puutarhakompostorin   
Vinkvink!  Biolan :lla on todella kätevä kuivikeastia seosaineelle. Se on kierrätysmateriaalista tehty, saranoitu ja lukkiutuvalla kannella, joten sinne ei pääse vesi sisään. Tähän 50 litran astiaan tyhjentyy kätevästi kuivikepussi kerrallaan.
Sain Biolan :lta testattavaksi uudenlaisen, Taideteollinen muotoilija Elina Koskelaisen suunnitteleman Kruunu biojäteastian.

Kruunu on suunniteltu etenkin pienen kotitalouden biojätelajitteluun, sillä lähes kaikki markkinoiden bioroskikset ovat melko suuria. 
Koskelainen havaitsi, että astiat ovat hankalassa paikassa roskakaapin oven takana ja hän halusi ratkaisullaan tuoda käden ulottuville sijoittuvan biojäteastian sekä sellaisen version, että astiassa kannustettaisiin käyttämään käytännössä vaikeasti maatuvan biojätepussin tilalta sanomalehteä. 

Näin syntyi Kruunu-teline, johon sanomalehteä ei tarvitse taitella, vaan se asettuu siihen ihan luonnostaan.
 
Testaaminen oli hauskaa ja tuote todella verraton. Kruunu riittää hyvin pienen talouden ainoaksi biojäteastiaksi ja suuremmassa taloudessa se vähentää roskakaapille kurottelua.

Vain pari-kolme sanomalehden sivua painetaan astiaan ja sitten vaan perunoita kuorimaan :)


Hyvin tuulettuva biojäte ei haise. Kruunun sakarat ohjaavat sanomalehden astiaan ilmavasti ja vaikka lehti hieman imeekin kosteutta, sen nurkat pysyvät kuivina ja tyhjentäminen sujuu siististi. 

Kun biojätettä on kertynyt maksimissaan astian yläreunaan asti, tartutaan sanomalehden kulmiin ja viedään kompostoriin sellaisenaan. 
  

 


Markkinoille on tullut uusi, kompostoinnissa tarpeellinen Fiskars Xact Kompostitalikko.

Lähdin testaamaan talikkoa silmät kiiluen, sillä kerrankin näin heti, että kyseessä on oikeasti kompostorin tyhjentämiseen soveltuva talikko, jo pelkästään riittävän pitkien, ohuiden ja harvempien piikkien ansiosta. 

Plussaa talikko sai myös pystysuorasta varresta, joka helpotti työskentelyä kompostin tyhjentämisessä. Työntö- ja vetokahva on molempikätinen ja siinä on tukeva tartuntapinta!  
Tämä One Size-kokoinen talikko uppoutui syvälle kompostorin takaseinää kohti ja tyhjentäminen oli helppoa ja nopeaa. 

Tämä talikko soveltuu siis huippukovaan käyttöön, piikit ovat terästä, joten ne eivät taitu käytössä, eikä kompostimassa jää kiinni talikon pintaan.

Kunnon kahden käden ote talikosta ja töihin!  

Xact käy mainiosti myös ruohon, heinän, kasvien, lehtien ja puutarhajätteen kääntämiseen ja levittämiseen.


 Keväällä blogissani vilahteli myös  Fiskars Light -sarjan tuotteita, enkä näitäkään voi olla ylistämästä sekä kompostorin tyhjennyksessä että maan muokkauksessa pikkuruisella kasvimaallamme.

Pistolapiossa- ja talikossa on kevyt alumiinirunko, joten se sopii myös lapsille.

Ahtaassa tilassa, kuten viljelylaatikkoa kääntäessä ja möyhennettäessä sekä uusien pensaiden istutuksissa Light-sarjan lapio ja talikko toimivat parhaiten. Kevyttä käyttää ja varsissa on myös pehmeä tarttumapinta, joka eristää myös kylmältä.Ja kuten arvata saattaa, valkoinen väri on meikäläiselle erittäin mieleinen ;)


 
Ja sitten lupaamaani arvontaan. Palkintona on esittelemäni Biolan Kruunu.

Kommentoimalla, mikä Kruunussa on mielestäsi parasta, voit varmistaa tämän ihanuuden itsellesi. Arvontaan voit osallistua myös kotiporstuan Facebook-sivuilla sekä Instagramissa, joten varmista voittosi.

Arvonnan säännöt:

1. arvan saat kommentoimalla, mikä Kruunu biojäteastiassa on parasta.

2. arvan saat kommentoimalla, mikä Kruunu biojäteastiassa on parasta, sekä olemalla lukijani. Voit liittyä lukijaksi (Google-käyttäjäraati) oikealla olevasta linkistä nytkin.

3.  arvan saat kommentoimalla, mikä Kruunu biojäteastiassa on parasta, sekä olemalla lukijani sekä jakamalla arvonnan omilla sivuillasi

Kerrothan, monellako arvalla olet mukana. Anonyymit lukijat, ilmoittakaa sähköpostiosoitteenne.

Arvonta päättyy 23.09.2016 klo 23.59 ja voittaja julkistetaan tästä seuraavassa postauksessa. Onnea arvontaan jokaiselle tasapuolisesti!  ARVONTA ON PÄÄTTYNYT, kiitos kaunis osallistuneille!

Blogiyhteistyö ja osa kuvista:  Biolan ja Fiskars - kiitos!

- tarja -


Ps. Muistathan, että kotiporstuan Instragram päivittyy päivittäin  sisustus - ja puutarhakuvilla - käy  kurkkimassa  tästä  ♥

28 kommenttia:

 1. Kolmella mukana!Meillä on ollut vuosia komposti.Kruunu on kätevä näköjään,tuo vähän designia keittiöön jätteille.Linkitän tämän tuonne omaan blogiini myös!

  VastaaPoista
 2. Hankin meidän perheelle kompostorin samanlaisen kompostorin keväällä ja on yllättävää miten kompostoriin menee jätettä. Tarkoitan siis juuri kuoria, suodatinpusseja, teepusseja ym. tosi kätevä vehje, olen ollut tosi tyytyväinen hankintaani. Kätevältä näyttää tuo kruunukin, kaksi arpaa kiitos:-)

  VastaaPoista
 3. Kahdella mukana, kruunun avulla saa juurikin sanomalehdet hyvin kierrätyskäyttöön. Meillä oli tapana tunkea sanomalehti vain sellaisenaan bioastiaan, mutta poistaminen oli joskus työlästä ja siirryimme biopusseihin. Noin saa vaikka heti rullattua perunankuoret paketiksi ja samantien bioastiaan.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Kahdella arvalla mukana, tuo kruunuhan olisi tosi näppäriä ja riittävän nättikin jotta biojäteastian voisi pitää ihan pöydällä, voi kun onni olisi myötä!

  Me ostettiin vuosi sitten Kekkilän biokompostori ja vähän harmittaa kyllä kun emme ostaneet tuota Biolania, hintatasoltaa hyvin samaa, mutta jostain syystä tuo Kekkilä ei ole ollenkaan noin hyvin lämpöänsä pitävä... Tuota talvikuiviketta mun täytynee kokeilla...

  VastaaPoista
 5. Kahdella arvalla olen mukana kivassa arvonnassa.

  Kruunu sopisi oikein hyvin meidän kolmehenkisen perheen käyttöön. Meillä on suht pieni biojäteämpäri, mutta käytössä se on koettu kuitenkin vähän liian isoksi meille. Kruunu olisi juurikin hyvä myös sen takia, ettei se ole siellä kaapissa roska-astian takana.

  VastaaPoista
 6. Kätevältä vaikuttaa ja tosiaan saa sanomalehdet vielä hyötykäyttöön! Kahdella arvalla mukana.
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 7. Kruunu on kätevä, ei tarvitse enää taitella sanomalehteä, hyvä keksintö.
  Kahdella mukana.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Kahdella arvalla mukaan. Ja vaikuttaa kätevältä ja tyylikkäältä. Hieno. Salli.moilanen36@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Tässä on ehdottomasti parasta, kun astian voi pitää pöydällä.
  Kahdella mukana.
  pia_turunen@luukku.com

  VastaaPoista
 10. Kahdella arvalla mukana. Ehdottoman kätevältä vaikuttaa juurikin näin pientaloudessa pienen kokonsa ja helppokäyttöisyytensä vuoksi, ihanaa kun voi viedä suoraan sanomalehdessä roskiin. kaljukeiju@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Parasta on helppokäyttöisyys ja kaunis muotoilu!
  johnkultapanda@yahoo.com

  VastaaPoista
 12. Olen yhdellä arvalla mukana.
  Meillä on kans kompostori, vallan mainio juttu.

  VastaaPoista
 13. Parasta jos kruunu ois, niin ei tarvis käsin kauhoa märkiä kuoria altaasta:)
  Kahdella arvalla mukaan arvontaan.
  texas-86 (at) hotmail.com

  VastaaPoista
 14. Helppokäyttöinen, mukaan kahdella arvalla mahtavaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Vaikuttaa helppokäyttöiseltä ja tarpeelliselta. Mukana kahdella. Jos ehdit piipahda Vastavierailulla ja osallistu Ilonan kirjan arvontaan !
  Katja www.willalemmelle.blogspot.fi

  VastaaPoista
 16. Erittäin hyvännäköinen, käytännöllisyys huippuluokkaa! (yhdellä arvalla mukana)
  arttujaas (at) icloud.com

  VastaaPoista
 17. Ekologinen ja pirtsakka biokruunu sopisi meillekin 5 kompostorin täyttämiseen :D
  pirjo.tanni@gmail.com

  VastaaPoista
 18. Kruunu vaikuttaa todella käytännölliseltä! Kahdella arvalla mukana :)

  VastaaPoista
 19. Parasta varmaan, ettei tarvitse erikseen muistaa ostaa biojätepusseja. Sanomalehden käyttäminen pussina toimii kun koko on tuollainen sopivan kompakti. Osallistun yhdellä mahdollisuudella, olen fb-seuraaja.
  vuosikerta (at) live (piste) fi

  VastaaPoista
 20. Sitä "kehtaa" pitää esillä, nykyinen astia on allaskaapissa piilossa. Olen aina tahtonut Kruunun!
  veronica.laitinen@pp.inet.fi

  VastaaPoista
 21. Kruunu on tyylikäs tapa kerätä roskia.

  VastaaPoista
 22. Kruunu on tosi tyylikäs
  turrimurri@netti.fi

  VastaaPoista
 23. 2 arvalla mukana.
  Kruunu on tyylikäs tapa kerätä roskia kompostoriin.
  turrimurri@netti.fi

  VastaaPoista
 24. Parasta on Kruunun sopivuus pienelle perheelle. Vaikuttaa helppokäyttöiseltä. Yhdellä arvalla mukana: heinitiainen(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 25. Hei! Kolmella arvalla tulen mukaan. Tuo kruunu näyttää kätevältä kun sanomalehtiä ei tarvitse taitella mitenkään.

  VastaaPoista
 26. Vaikuttaa toimivalta ja näyttää hyvännäköiseltä pöydällä näkyvilläkin ollessa, yhdellä arvalla
  paikiv@hotmail.com

  VastaaPoista
 27. Kahdella arvalla mukana. Kruunu näyttää erityisen kätevältä, joten tahtois kyllä sellaisen. :)

  VastaaPoista
 28. Kahdella arvalla mukana! :) Hyödyllisiä vinkkejä. :)

  hippohiiri at gmail.com

  VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentistasi :)