lauantai 28. tammikuuta 2017

Keittiön konmaritus & säilytysvinkit

Olen aina rakastanut siisteyttä ja järjestystä, tai ainakin sen verran, kuin se lapsiperheessä on mahdollista ;)
 
Kun rakensimme tämän talon, suunnittelin kaikille tavaroille paikat, että arki olisi mahdollisimman helppo ja pinnat helposti ja nopeasti puhdistettavissa. Päätimme esimerkiksi, että lattiat olisivat kauttaaltaan kaakelia ja seinät maalattaisiin pesunkestävällä maalilla.
 
Eri säilytysratkaisut kiinnostivat kuuden ihmisen ja koiran taloudessa - isossa perheessä kun on monenlaista tavaraa, esim. "miljoonia" kenkiä.
 
Kiinnitimme huomioita siihen, miten perheemme toimii ja miten toiminnot olisi järjestettävissä siten, että aikamme ei menisi pelkkään järjestelemiseen ja siivoukseen.
 
Lisäksi pidin tärkeänä, että keittiössä on toimivat kierrätyspisteet mm. sekajätteelle, biojätteelle, pulloille, metallille, muoville, paristoille, poltettavalle jätteelle ja lehtien keräykselle.
 
 
 
Tällä hetkellä maailmalla on buumi konmarittaa ja päätin itsekin hankkia Marie Kondon KonMari ja Iloa säkenöivä järjestys -kirjat sekä Mira Ahjoniemen Loistava Järjestys -kirjan. Näistä kirjoista poimin meille sopivat systeemit ja Marie Kondo -kirjojen kohdalla pompin yli esim. shintolaiset ajattelukohdat.
 
Olen pitänyt itseäni melko minimalistisena ihmisenä ja kierrättänyt kodissani meille tarpeettomat tavarat, mutta kirjat luettuani huomasin, että meillä tosiaan kaapit on täynnä tavaroita, joita emme oikeasti enää tarvitse ja päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja hankkiutua eroon kaikista tarpeettomista ja epäjärjestystä tuovista tavaroista. Aloitin joulunpyhinä ja nyt käyn blogissani läpi huone kerrallaan, mikä ratkaisuja konmarittaminen meidän taloudessa on saanut aikaan.
 
Aloitetaan keittiöstä.
 
Keittiö suunniteltiin alunperinkin siten, että ruoanlaitolle on riittävästi tilaa ja laatikkoihin ja kaappeihin mahtuisi kaikki tarpeellinen.
 
Tila jakaantuu siten, että 8 hengen pöytä on ruokailutilassa saarekkeen takana ja varsinaisen keittiön puolella on aamiaispöytä + 2 tuolia ja jakkara. 
 
Saarekkeessa on keittotaso ja jääkaappi sijoitettiin siten, että se on keittotason ja molempien pöytien lähellä.
 
 
 
 
Keittiössämme on paljon laskutilaa. Tässä piilee vaara, että tavaraa kertyy tasoille - niin kävi meillekin: sanomalehtiä, tiedotteita, kyniä, avaimia jne.
 
Konmarituksen yhteydessä huomasin, että tämän täytyy loppua, jokaiselle tavaralle tulee löytyä taas paikka ja esimerkiksi lehdet menevät välittömästi lukemisen jälkeen laatikossa olevaan Ikeaan pussiin ja sen täytyttyä otan pussin mukaan kauppareissulle ja vien lehtienkeräyspisteeseen. Eli enää meillä ei kerry tasoille isoja lehtipinoja (toivottavasti ;))
 
Tiedotuslaput ja kutsut kiinnitetään pyöreään mustaan magneettitauluun ja isommat paperit isoihin pyykkipoikiin kaapin kyljessä, mutta paperit pyritään hävitetään mahdollisimman pian. Laskut laitetaan valkoiseen kapeaan säilytysastiaan ja maksamisen jälkeen kansioon.
 
 
 
 
 
Meiltä löytyi myös ns. romukaappi, jonne vuosi vuodelta on kertynyt kaikenlaista sekalaista tavaraa; työkaluja, vanhentuneita lääkkeitä, lapsien piirustuksia ja koiran makupaloja. 
 
Tein työkaluille oman pahvilaatikkonsa (vasara, ruuvit, naulat jne) ja lääkkeille tein oman kippikaappinsa, jonne järjestin lääkkeet muovirasioihin.
 
Isossa perheessä on tärkeää, että kaikkiin laatikkoihin ja rasioihin kirjoitetaan, mitä ne sisältävät, jolloin jokainen osaa laittaa tavarat myös paikoilleen.
 
 
 
Erityisen tyytyväinen olen kuivaelintarvikekaappiimme. Hankin läpinäkyviä säilytyspurkkeja ja nyt sekä purkin kyljestä että päältä näkyy, milloin tuote on lopussa ja voin vasta sen jälkeen tuoda kaupasta uuden.
 
Uskon, että tämä on myös taloudellista, sillä ylimääräisiä pusseja ei enää kerry kaapin perälle. Myös näihin purkkeihin kirjoitin Dymolla tekstitarrat.
 
 
 
 
 
Karsin konmarituksen yhteydessä laatikoista ja kaapeista myös paljon astioita. Myin tai vein kierrätykseen kaikki värilliset kupit ja kulhot ja keskityin jättämään vain valkoiset astiat - nyt näkymä kaappeihin on selkeä ja kaikki astiat ovat helposti otettavissa ja yhdisteltävissä toisiinsa.
 
Päivittäin käytettävät lautaset, lasit ja mukit ovat kuivauskaapissa ja tässä kaapissa on harvemmin käytettävät astiat, esim. kahvikupit.
 
 
 
 
Keittotason alla on metrin levyiset isot laatikostot ja myös täältä hävitin kaikki tarpeettomat uunivuoat ja kattilat ja jätin vain ne, joita oikeasti käytetään.
 
Kattilan kansille on haitariteline, jolloin ne pysyvät pystyasennossa.
 
 
 
Erillisuunin ja mikron alla on laatikko uunipellille sekä  laatikko leivinpaperille, voipaperille ja tuorekelmurullille sekä muffinsivuokiille ja paistopusseille. Tässäkin laatikossa jaottelin muffinsivuoat erikseen kenkälaatikkoon.
 
 
 
Aterinlaatikosta möin eriparia olevat aterimet ja hankin tilalle lisää Hackman Carelia -sarjan aterimia. Carelia-lahjapakkauksessa oli aterimet laitettu pehmustettuihin uriin ja leikkasin leikkuuveitsille pakkauksesta sopivat säilytyspaikat. Tähän en ole vielä tyytyväinen ja etsinnässä onkin veitsille (=puukoille) sopivat säilytyspaikat.
 
Ipad:ien pahvipakkauksista tuli laatikkoihin kauniin valkoiset lokerikot minigrip-pusseille ja muille säilytettäville tavaroille. Konmarituksen yhteydessä kodista löytyykin monenlaisia pahvipakkauksia ja niitä kannattaa hyödyntää.
 
 
 
Leiville on oma laatikkonsa, se on edelleen jaettu korien avulla vaalealle ja tummalle leivälle sekä gluteenittomalle. Leivät on sijoitettu leivänleikkuulaatikon alle ja lattianrajassa on lisäksi rikkaimuri, jonne leivänmurut on helppo imaista.
 
 
Kahville, teelle, kaakaolle ja kekseille on oma laatikkonsa. Suodatinpaperit laitoin läpinäkyvään kapeaan astiaan, josta ne on helppo ottaa. Nämä tuotteet on sijoitettu kahvinkeittimen lähelle.
 
 
Olen kauan miettinyt, missä säilyttää keittiörättiä ja tiskiharjaa. Altaan reunalla oli ensin metallinen pidike, mutta mielestäni se oli epähygieeninen. Hanan päälläkään ei rättiä huvittanut pitää.
 
Sitten välähti. Tein kuivauskaapin sisälle muoviputkista ja puuhelmistä roikkuvat pidikkeet, jonne tiskiharjat ja keittiöpyyhkeen voi laittaa kuivumaan näkymättömästi ja ilmavasti.
  
 
 
 
Päätin selkeyttää tiskipöytää vähentämällä myös siitä tavaroita, esimerkiksi pesuaineet sijoitin allaskaappiin. Mayn metallikoriin laitoin hedelmät.
 
 
 
 
Keittiön kaappeihin on nyt kiva katsoa ja kaikki tarpeellinen löytyy etsimättä. Kaappien ilmavuus on ihanaa ja epäjärjestystäkään ei enää tule, sillä vain sellainen tavara on jätetty, jota oikeasti tarvitsemme, eikä turha tavara enää pyöri edessä kaapissa.
 
Seuraavalla kerralla esittelen eteiskuistin ja eteisaulan konmarituksen, sekä kerron mm, miten meillä on järjestetty kenkien säilytys. Mukana on myös kiva DIY-säilytyskikka  ja tietysti se liittyy myös puuhelmiin, mutta jätti-isoihin sellaisiin. Pysyhän kuulolla :)
 
Tervetuloa mukaan myös kaikki uudet lukijat täällä blogissa, Facebookissa ja Instagramissa!
 
Meikäläinen lähtee nyt saunaan :). Kivaa lauantai-iltaa Sinulle, kiva kun kävit piipahtamassa täällä.
 
- tarja 

31 kommenttia:

 1. Hei, mistä olet hankkinut läpinäkyvät purkit jauhoille ym..?
  Olisi tarkoitus laittaa kuiva-aine kaappi järjestykseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei 🌷. Purkit on Orthex Gastromax merkitset ja ostin niitä esim. prismasta, S-marketista, Minimanista ja Halpa-Hallista - joka paikassa nimittäin loppuneet, taitaa olla suosittuja nyt 😉

   Poista
 2. Hyvässä järjestyksessä asiat ovat keittiössäsi. Näyttää kauniilta ja mukava on keittiössä työskennellä kun kaikki on kunnossa. - Mukavaa viikonlopun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Ihan totta, paljon mukavampi, kun kaikki löytyy kädenkäänteessä 😊. Ihanaa viikkoa sinulle!

   Poista
 3. Mukavia vinkkejä ja ihanan siistit kaapit! Mulla kanssa tällä hetkellä KonMari luettavana ja se on inspiroinut järjestämään kotia. Kivaa lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hensku. Kyllä noista opuksista saa lisävinkkejä kivasti ja motivaatiota 🙂. Hyvää viikkoa!

   Poista
 4. Minäkin huomasin heti kauniit ja käytännölliset muovipurkit, mistä niitä saa?! 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ❤. Purkit on Orthex Gastromax merkkiset ja hankin niitä mm. Prismasta, S-Marketista, Halpa-Hallista ja Minimanista.

   Poista
 5. Ihanan siistiä, kohta alkaa tapahtua meidänkin keittiössä, muutto ja remppa saatu pikkuhiljaa ohitse niin nyt olisi aika keskittyä järjestelyyn. Nuo valkoisten purkkien ostopaikka kiinnostaa myös minua😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania hetkiä uudessa kodissa ❤. Purkit on Halpa-Hallista, Prismasta, Minimanista ja S-Marketista. Vähän joutui kiertelemään, joka paikasta loppuneet 😉

   Poista
 6. Näyttää kyllä hyvälle ja miellyttää silmää. Ikeassa on veitsille, minun mielestä, kuvannäköisiä säilytyslokeroita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu ❤. Itse katsoin myös että Ikeassa olisi kivan näköisiä 🙂

   Poista
 7. Ihanan siistiä! Tästä tulee kyllä ihan inspiraatio siivota omat kaapit ja hävittää turhat tavarat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon 🙂. Parhaillaan blogin pitäminen onkin, että saisi inspiroira ja itsekin inspiroitua ❤

   Poista
 8. Kiitos hyvistä vinkeistä.Mistä saa ostaa laitteen kuivamuonalaatikoiden tekstien kirjoittamiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ❤. Laite on Dymo Junior ja itse ostin sen Keskiseltä, mutta kirjakaupoissa olen myös nähnyt 🙂

   Poista
 9. Tuo tiskikaapissa olevat helmitelineet kiva diy-idea.Mä olen meillä vaatehyllyjä konmarittanut.Se on kätevä juttu,näkee paremmin mitä hyllyillä on.Ylähyllyt ovat haasteelliset järjestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aikku ❤. Ihan totta, kyllä hyllyt selkiytyy ja oikeasti löytää nopeasti mitä tarvitsee !

   Poista
 10. Kiinnostaisi kuulla säilytyspurkkien alkuperä: siis mistä niitä saa, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Purkit on Orthex Gastromax merkkiset ja itse hankin niitä mm. Prismasta, S-Marketista, Minimanista ja Halpa-Hallista. Joka paikasta niin loppuneet etttä piti vähän kierrellä 😉. Vähän vastaavia , mutta lasisia näkyy olevan joissakin Halpa-Halleissa.

   Poista
 11. Nuo purkit ovat käteviä, mulla tosin on matkailuvaunussa vain. Hyvä kun niistä näkee läpi ja se kansi on pitävä, muttei liian tiukka.
  Hyvä idea noille harjoille ja räteille.
  Mä olen kans yrittänyt käyttää noita pahvilootija kuten sinä.
  Ei aina vain huomaa käyttää tai ei keksi.
  Sulla on nyt tosi siistit kaapit sisältä ja kiva katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija <3. Tuo noissa purkeissa juuri on parasta, kun näkee läpi joka suunnasta! On kyllä kieltämättä ilo katsella nyt kaapin sisällekin, kaikki löytyy niin helposti :)

   Poista
 12. Aivan loistava blogi sulla, tänään eksyin tänne ensimmäistä kertaa ja jään kyllä seuraamaan!
  Mahtavia ideoita! Tämä keittiön postauskin loistava! Taidan ottaa mallia, jos joskus omakototaloon muutan! :D Nyt kun asutaan rivitalossa, jossa aivan olematon keittiö. Blogistasi saa inspiraatiota ja taidan itsekin nyt lähteä kaappien siivoukseen! Ihanaa kun tälläisiä löytää!
  Kiitos, jään odottamaan uusia vinkkejä. Vielä en kyllä ole ehtinyt kaikkea lukea blogistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentistasi ja tervetuloa mukaan <3. Tosi mukava kuulla, että olet löytänyt vinkkejä, se parhaimmillaan blogin ajatuskin onkin <3

   Poista
 13. Vau! Aivan ihanalta näyttää!!!!! <3 Kotisi on juuri sellainen kun haluaisin itsellänikin olevan, ei mitään ylimääräistä tavaraa missään.... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3. Se on kyllä ihana tunne, kun saa raivattua ja kaikille asioille oikeasti löytyy paikka :)

   Poista
 14. Kyllä on kaunista :) mistä mahtaa olla tuo laskujen säilytysastia?

  VastaaPoista
 15. Ihania ideoita! Mistä tuo tiskirättitelineen muoviputki on löytynyt ja millaista putkea se on? Millä kasattu?

  VastaaPoista
 16. Kiitos paljon 💛. Muoviputken pelastin muistaakseni ostamastani ruokailuvälinesetistä ja rautalangalla kokosin 😊, hyvin toimii 👍

  VastaaPoista
 17. Kiitos paljon 💛. Muoviputken pelastin muistaakseni ostamastani ruokailuvälinesetistä ja rautalangalla kokosin 😊, hyvin toimii 👍

  VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentistasi :)