maanantai 1. toukokuuta 2017

Vaatteiden pystyviikkaus & vaatekaappien konmaritus

Hei Sinulle ja hyvää vappua!

Pääsiäinen hurahti reissussa ja laskettelu aurinkoisella Saariselällä oli aivan ihanaa. 

Ensimmäisen kerran myös pakkaaminen reissulle oli suorastaan mukavaa, sillä vaatekaapit on konmaritettu ja jokaiselle perheenjäsenelle on jätetty vain se määrä vaatetta, kun tarvitsee ja vain ne vaatteet, joita kukin oikeasti pitää päällään.

Pakkaaminen matkaa varten oli yksinkertaista myös sen vuoksi, että olemme pystyviikanneet suurimman osan vaatteista. Nyt kaapin sisällön oikeasti näkee yhdellä silmäyksellä, mitä missäkin on. Reissua helpotti myös se, että mökillä on pyykinpesukone, joten vaatteita varattiin jokaiselle vain noin puolen reissun ajaksi.

Konmarittamisen parhaita puolia onkin tuo karsiminen ja vain mieleisten / tarvittavien vaatteiden säilyttäminen. Näin vaatekaapit pysyvät paremmin järjestyksessä ja pyykkihuolto sujuvaa. Mielestäni on turha säilöä sellaisia vaatteita, joita ei edes pidetä tai josta ei tykkää. On varsin mukavaa avata vaatekaappi, kun siellä on vain mieleisiä vaatteita.
Olemme siis pystyviikanneet suurimman osan vaatteista. Rypistyvät vaatteet, kuten jakut ja suorat housut sekä juhlavaatteet säilytetään edelleen henkareissa. 

Pystyviikkauksen ehdottomasti parhaita puolia on se, että sisällön voi heti nähdä kerta katseella, eikä esimerkiksi alimmat puserot jää käyttämättä. 

Lastenhuoneissa meillä on liukuovelliset hyllykaapit sekä henkarikaapit. Hyllyihin hankin läpinäkyvät matalareunaiset muovikorit, joihin pystyviikkaus on helppo tehdä aiheittain.
Jaoin vaatteet esim. puuvillapaitoihin, aluspaitoihin, collegepaitoihin ja housuihin. Merkitsin laatikot Dymolla, jolloin jokainen vaatekappale menee paremmin oikeaan paikkaan.
Sukkien osalta kävimme valtavan työn. Niitä oli kertynyt kotiimme aivan liikaa ja eriparisukkia lojui kodinhoitohuoneen pöydällä liian pitkään. Kävimme läpi koko talon sukat kerralla ja heitimme pois kaikki huonot, pienet ja eriparisukat. Hyväkuntoiset pikkusukat möin kirppisellä pois.

Ikeasta löysin kivoja matalareunaisia laatikkoja, johon sukat, sukkahousut ja pikkuhousut on kätevä pystyviikata. Hyllykaapin alimmissa osissa on metalliset, ulosvedettävät lankakorit, joten siihen jakaminen pienemmillä laatikoilla on varsin kätevää.


Pystyviikkauksen oppii helposti. Netissä pyörii videoitakin, jossa tapa opetetaan, mutta jokainen voi toki viikata omalla laillaankin ;). 

Meillä neiti 8 v viikkaa vaatteensa mielellään, sillä kertoi sen helpottavan kiireisiä kouluaamuja. Eikä tuohon pystyviikkaukseen loppujen lopuksi mene aikaa yhtään sen kauempaa kuin muutenkaan, mutta helpottaa kyllä arkea mukavasti.


On ollut kiva huomata, että lastenhuoneetkin voi ainakin joskus olla ihan järjestyksessä tai ainakin kaikille tavaroille löytyy paremmin paikka konmarituksen myötä :)


Kivaa päivää Sinulle. Meikäläinen lähtee orvokkien istutukseen (vaikka täällä onkin vielä lunta). 
Ensi kerralla onkin luvassa arvontaa pitkästä aikaa. Voin vihjata, että palkinto on aivan ihastuttava ja liittyy istutuksiin - pysy siis kuulolla :)

 - tarja -
 

5 kommenttia:

 1. Kiva postaus. Näyttää todella siistiltä ja varmasti arjesta selviytyminen on helpompaa. Arpajaisia odotellessa. Hyvää toukokuun alkua sinulle.

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvin näkee mitä kaapissa on. Hieno järjestys.
  Mä tykkäisin noista koreista, jotka saa vedettyä ulos.

  VastaaPoista
 3. Mä olen myös järjestänyt vaatteet vaatekaapissa tuolla periaatteella.Eipä ole enää kaapit epäjärjestyksessä!

  VastaaPoista
 4. Saako kysyä, että mistä Kallaxin mustat ja valkoiset laatikot ovat? Ne ovat kivannäköiset.

  Terveisin
  Hanna

  VastaaPoista
 5. Ihanan siistiä! Mun käy nyt kyllä vähän kateeksi - mutta positiivisella tavalla. Yritän ottaa mallia sinusta ja saada meidänkin kodin yhtä hyvään kuntoon :)

  VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentistasi :)