lauantai 24. toukokuuta 2014

Terassin ja portaiden käsittely Tikkurila Kelonharmaa Valtti Puuöljyllä

Käsittelin takapihalla olevan terassin sekä etupihan sisäänkäynnin portaat Tikkurila Kelonharmaa Valtti-puuöljyllä. Terassi oli alun ruskeaa painekyllästettyä (uritettua) kestopuulautaa, eikä oikein sopinut värimaailmaamme, mutta sai kelvata muutaman vuoden.

Olen tyytyväinen lopputulokseen, väri sopii mielestäni talon vaaleanharmaaseen sävyyn sekä harmaa-mustaan pihalaatoitukseen ja lasiporstuan grafiitinharmaaseen klinkkerilaattaan. 

Ilme muuttui todella paljon, pinnat näyttävät selvästi uudemmilta, kun väri on syvä ja tasainen, eikä pinnassa näy tummia läiskiä tms.

Ensimmäinen käsittely jätti puunsyyt näkyviin sekä alta kuulsi myös tummat/vaaleat kohdat – jälki oli parempi kuin alkuperäinen, mutta läikikäs. Käsittelin pinnat toiseen kertaan ja nyt jälki on tasaista ja epäpuhtaudet peittyivät hyvin.

Alustan väri vaikuttaa selvästi lopullisen pinnan sävyyn. Eron huomasi jo siitäkin, että takaterassi sijaitsee etelä-länsisuunnalla ja etupihan portaat pohjois-itäsuunnalla. Etelän puolella laudoitus oli haalistuneempi ja imi öljyä voimakkaammin kuin etuportaat. (yläpuolen kuvissa etuportaat ovat vielä hieman märät ja siksi sävy näyttää tummemmalta, kuva on myös otettu varjopuolella)

Tämä Kelonharmaa on rauhallinen ja tyyni harmaa. Ensimmäinen sively näytti sinertävälle, mutta uusintakäsittely toi harmaan voimakkaammin esille. 

Meille hieman  sinertävä sävy ulkotiloihin on hyvä, mutta niille, joille aavistuksen(kaan) sinertävä sävy ei käy, voisi ajatella Puuöljyn sävytystä värikartan mukaan, tai tätä jo valmiiksi värillistä puuöljyä, jota saa nyt myös mustana. 

9 litran astia riitti käsittelemään 36 m2 terassin kahteen kertaan ja etupuolen portaan yhteen kertaan. Hankin meille siis 2 kpl 9 litran astioita, jolloin niistä riitti/riittää myös etu- ja takapuolen parvekkeiden lattioiden öljyämiseen – maalausta siis riittää tälle kesälle (+ kaiden huoltomaalaus, kivijalan pinnoitus jollakin, mutta millä?) ;)

Tästä kaikki lähti. Käsittelemättömän laudoituksen väri epätasainen ja laikukas, esim. maton rajat näkyvät.  Ensin kunnon porstaus puuosille ja parin päivän kuivaus.Tässä vielä kuva terassin laudoituksesta, kun käsittely tehty vasta ensimmäisen kerran.Jälkikirjoitus 08.05.2016: Aiheesta uusi postaus tästä, klik.

- tarja -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kaunis kommentistasi :)