torstai 1. toukokuuta 2014

DIY Lankkupöytä

Lasiporstuan itsetehty lankkupöytä on vihdoin valmis. Lankut hankin jo viime syksynä ja ajatuksena oli laittaa ne pihalle harmaantumaan mahdollisimman rouheaksi tekemällä lisäksi lovia ja kulumia, mutta tulinkin toisiin ajatuksiin – en vaan pääse ajatuksesta valkoisesta lankkupöydästä – ja ehkä rouheutan ja kulutan pöytää valkoisena joskus, vai mitä mieltä olette?

Aika näyttää, miten puu elää, tuleeko lankkujen väliin rakoja tms - mutta ne ovat tervetulleita asioita pelkästään.

 
Pöydän valmistus alkoi sahaamalla lankut sopivaan mittaan, tässä pituustarkkuus on kaiken a ja o, jolloin pöydän päät ovat varmasti yhtäpitkät ja siistit. Pöydän mitaksi tuli 160 x 100 mm - se on optimaallinen mitta lasiporstuallemme. Yhden lankun leveys on 200 mm ja korkeus 40 mm.

Pöydän jaloiksi tuli Ikea Lerberg valkoiset pukkijalat.  Hay Loop pukkijalat olisivat olleet mieluisemmat, mutta en malttanut niitä pihatiloihin hankkia.
Pöydän alle sahasimme rimoista poikkipuut ja pukkijalat tulivat näiden väliin tiukasti. Varmuuden vuoksi kiinnitimme pukkijalat vielä ruuveilla lankkujen pohjaan. Valmiita reikiä metallisissa pukkijaloissa ei ollut, joten siihen täytyi ne poralla porata. Tällä toimenpiteellä varmistettiin se, ettei pöydän kansi kippaa, jos lapset sattuisivat kiipeämään pöydälle.


Kevyt hionta hiontalaitteella ja 2x maalia päälle.  Valmis :). Olen tyytyväinen, vaikka itse sanonkin – ei nimittäin ole tällaisesta projektista kokemusta laisinkaan. 


 13 kommenttia:

 1. Hei! Minua rupesi kiinnostamaan tuo tekemäsi lankkupöytä. On niin nätti ja itsehaluaisin saman tyylisen. Onko pöytä sellainen jykevä eikä heilu noilla ikean jaloilla? :) ja onko ollut hyvä jalka ratkaisu mielestäsi? Entä millainen pöytä on ollut käytössä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja kiitos vierailustasi blogissani :). Kiinnitin pukkijalat ruuveilla lankkujen pohjaan. Valmiita reikiä metallisissa pukkijaloissa ei ollut (piti porata metalliputken läpi) - tämä toimenpide varmisti että pöytä ei heilu. Mutta aika näyttää, pysyykö käytössä myös vakaata. Pappa antoi vinkin, että tarvittaessa pöydän alhaalle voi asentaa myös lautarimat päästä päähän, niinkuin joissakin pöytämalleissa on. Mutta tällä hetkellä siis toimii noin hienosti ja voin suositella :)

   Poista
  2. Teitkö ihan itse tämän? On kyllä hieno, itse haaveilisin myös tämmöisestä meidän terassille. Onko tää mitä puuta? Kestääkö maali kosteutta, että onko ulkokäyttöön sopiva?

   Poista
  3. Kiitos <3. Ihan tavallisia puulankkuja rautakaupasta, pinta oli valmiiksi hienopintainen, kevyt hionta riitti ennen maalausta. Rautakaupassa sahasimme lankut noin-mittoihin, jolloin kuljetus kotiin onnistui auton sisätiloissa. Kotona lankut katkaistiin vielä tarkkoihin mittoihin katkaisusahalla. Rautakaupan myyjä suositteli Tikkurilan Unica ulkokalustemaalia ja sen pitäisi kestää myös suorassa vesisateessakin - meillä pöytä on tosin lasiporstualla. Muistaakseni kertoi, että on olemassa vieläkin soveltuvampaa maalia, jos kaluste suorassa vesisateessa. Ihanaa Juhannusta :)

   Poista
 2. Hei, minkä levyiset nämä ruokapöydän tuolit ovat istuinosan leveimmältä kohdalta? Suunnitteilla vastaavan pöydän tekeminen ja mitat antaisivat osviittaa pöydän koosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Elsa :). Yhden tuolin leveys on 43 cm leveimmältä istuinkohdaltaan :). Mukavia pöydäntekohetkiä :)

   Poista
 3. Mitä olet tykännyt noista Ikean pukkijaloista? Tutiseeko pöytä kamalasti heiluttaessa sivuttaissuunnassa, jos vaikka reisi tökkää pöytään noustessa? Itsellä pukkijalat tulisivat 250cm leveälle pöydälle, joten pöytätaso tulee painamaan jonkin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Meillä tämä pöytä on otettu tästä paikasta pois käytöstä, mutta kansi jatkaa olemassaoloaan terassin sohvapöytänä, oli siis tähän tilaan käytännössä hieman liian suuri kuitenkin. Meillä pöytä oli seinää vasten, joten se tukevoitti paljon, mutta jos ei olisi ollut, heiluisi jonkin verran, jos kulmaa heiluttaisi/tökkäisi. Muuten pukkijalat kyllä näyttivät kestävän hyvin, ihan jopa vaikka seisoin pöydän päällä (kun asensin kattovalaisinta). Jokapäiväiseen käyttöön en pukkijalkoja laittaisi, sen verran voi kuitenkin heilua. Toivottavasti tästä hieman apua :). Mukavaa sunnuntai-iltaa <3

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Hei!

  Minkälaista lautaa tarkalleen ottaen pöytään on käytetty? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa. Voi, nyt en osaa kyllä vastata. Kävelin rautakauppaan ja tämä tuli lankuista sopivampana vastaan, valmiiksi hiottu oli pinnat.

   Poista
 6. Olen itse miettinyt lankkupöydän tekemistä samoille jaloille. Kuinka kiinnititte nuo lankut toisiinsa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :). Tuossa alapuolella on myös pienet poikkipuurimat ja niiden läpi vaan ruuvit lankkuun asti

   Poista

Kiitos kaunis kommentistasi :)