torstai 15. toukokuuta 2014

Kivipuutarha ripauksella japanilaista tunnelmaa & huolellinen pohjatyö

Kun etsimme sopivaa rakennuspaikkaa, oli ensimmäinen vaatimus, että se sijaitsisi metsämaisemissa. Metsää säästettäisiin mahdollisimman paljon ja nurmikoita ei tulisi laisinkaan. Meille tuli kivipuutarha ripauksella japanilaista tunnelmaa.

Pihan suunnitteli ja toteutti ammattilainen toivomustemme mukaisesti. Etupuolen sisäänkäynnin yhteyteen tuli isommat laatoitusalueet, ja talon taakse kuljetaan kapeampaa laatoituskujaa pitkin.

Kivijalan vierustaa kiertää pinnalle asennetut mukulakivetykset ja laatoituksen ulkoreunoille mukulakivet asennettiin kivituhkan sisään kumivasaraa apunakäyttäen. Pinnalle asennettujen mukulakivien joukkoon elävöittämään laitettiin muutama isompikin kivi.

Etupuolen laatoituksen eteen asennettiin muurinkivistä istutusaltaat – tästä ja kasveista postausta myöhemmin, kun istutukset hieman heräävät, nyt vielä niin elotonta :)

Pihakiveyksen asentamisen tärkein työvaihe on perustaminen. Alusrakenteeseen tehtiin kiviaineksista kantavat rakenteet. Maa-ainekset tiivistettiin kerroksittain täryttämällä. 


Kiviaineslajeihin kiinnitettiin erityistä huomiota siksikin, koska talomme sijaitsee metsässä, esim. muurahaisten vuoksi kiviaineskerroksessa on teräväreunaisempaa kiveä, josta muurahaiset eivät tykkää.

Kallistuksissa tulee olla tarkkana, jotta ne ovat riittävät ja ohjaavat sekä sade- että sulamisvedet  rakennuksesta poispäin.
Kun pihakivien ladonta oli valmis, saumattiin kivien raot harjaamalla niihin hienoa, puhdasta ja seulottua hiekkaa.
Pihakivetys helpottaa kodin sisätilojen siivousta, kun pihalta ei kantaudu kenkien mukana hiekkaa ja soraa sisään ja lisäksi se on helppohoitoinen ja pitkäikäinen, sanoo täällä yksi tyytyväinen äiti ;)

Kuvauksissa (ja aina muissakin tilanteissa) mukana Onni-koira :)









4 kommenttia:

  1. Oliko siis niin, että kun luonnonkivet oli aseteltu paikoilleen, niin niiden päälle laitoitte ihan tavallista hienoa hiekkaa. Miten se saadaan "kovetettua" sitten tiiviiksi? Meillä on ongelmana nuo luonnonkivet, niiden välissä on tavallista hiekkaa, mutta sinne alkaa kasvaa rikkaruohoja väliin ja tippuu syksyisin lehtiä, jotka jää kivien väliin eikä niitä saa sieltä pois. En tiedä pitäiskö sitten vain lisätä hiekkaa lisää päälle. Nyt olen suunnitellut tekeväni vähän sellaisen japanilaistyylisen havupuualueen takapihalle. Siellä on kasvamassa jo kolme kuusta. Ajattelin niiden ympäriltä kaivaa pois nurmikon ja laittaa alle maisemointikankaan ja sen päälle ehkä koristekiveä. Nyt nimittäin kuusten ympäristö on alkanut kasvaa sammalta. Oisko sulla neuvoa/ideaa miten kannattaisi tehdä tuo alue?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnonkivet hakattiin kumivasaralla rinteeseen ja väliin tuli pienirakeista kivituhkaa. Sen jälkeen täry-koneella kunnon tiivistys ja lisää kivituhkaa ja jälleen täryytys. Hyvin on pysynyt paikoillaan. Myös luonnonkivien alla on (muistaakseni) kivituhkaa, se kovettuu hyvin, hiekasta tuskin saa pitävää rakennetta ja juuri rikkaruoho-ongelma voi olla. Tiiviissä kivituhkassa ei rikkaruohot hirveästi kasva, tai ainakin ne on helpompi hävittää tai kuolee itsestään kuumuuteen ja karuuteen.
      Tuo maisemointikangas on hyvä, jos maata alta ei saa kuorittua riittävästi alta. Meillä kangasta ei tarvinnut, sillä kaikki hiekka-aines kaivettiin pois ja alle tuli teräväreunaista pikkukiveä (ei myöskään muurahaisongelmaa, koska muurahaiset eivät tykkää teräväreunaisesta kivestä).
      Suunnitelmasi havupuualueesta kuulostaa hyvältä, itsellä japanilaisalueella havupuiden ympärillä on mustaa pikkukiveä ja vieressä valkoinen kivijoki, näistä postausta myöhemmin :)

      Poista
  2. Jäänpä kuulolle tuosta sinun tulevasta japanilaispuutarhapostauksesta. Jospa saisin siitä ideaa omaan juttuuni. Eilen katselin netistä kuvia, että miten sen voisi toteuttaa. Musta kivi voisi sopia myös ja valkoista ajattelin kans laittaa. Tuosta muurahaisongelmasta, niin meillä tulee pihalaattojen välistä ja myös muurikivien alta näitä ikäviä murkkuja. Siihen en ole keksinyt ratkaisua myöskään. Olen vain nostanut kiven ylös ja antanut olla päivän kaksi. Sitten ovat hävinneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Japanilaisalueen siivous on osin vielä kesken ja kasvitkaan eivät ole vielä kokonaisuudessaan nousseet - mutta ehkä löydän istutusvaiheen kuvia ensihätään :). Meillä rakennusvaiheessa muurahaiset tukkivat sisäänkin, mutta kun puhuin tästä asiasta puutarhasuunnitelijalle /urakoitsijalle, oli heillä hyvä neuvo kuoria hiekka-aines pois talon ympäriltä ja tilalle tuotiin teräväreunaista mursketta - eipä ole muurahaisista tietoakaan :)

      Poista

Kiitos kaunis kommentistasi :)