lauantai 7. kesäkuuta 2014

Alppiruusut ♥ kivipuutarhassa

Alppiruusut (Rhododendron) ovat lähes avautuneet - toivottavasti kukkisivat pitkään, niin upeat ne ovat.
Tämä alppiruusupenkki sijaitsee länsisuunnalla metsän reunalla ja istutusvaiheessa niille tuotiin sopivaa havukasveillekin soveltuvaa turvemultaa. Alue ja reunat kivetettiin mukulakivillä. Alppiruusut viihtyvät parhaiten puolivarjoisella tai varjoisella kasvupaikalla. Paras kasvualusta on siis hapan, hieman turvepitoinen ja kuohkea. Mäntyjen alla niillä on hyvä kasvaa ja niitä meillä piisaa ;)
Alppiruusun juuret kasvavat lähellä maanpintaa, joten esim. kuorikatekerros suojaa juuristoaluetta kuivumiselta.

 Penkistä on nousemassa myös kuunliljaa. Alppiruusuja hoidetaan havukasvien tavoin. Käytetyn kahvinporot ja piimä auttavat pitämään alppiruusujen maaperää happamana.

Alppiruusun leikkaustarve on vähäistä, vain vahingoittuneet ja kuolleet oksat poistetaan.
Alppiruusuja voi lannoittaa keväällä Rhodolannoitteella. Se parantaa kasvua, kukintaa ja talvenkestävyyttä. 7 kommenttia:

 1. Kaunista tuo alppiruusu. Heti täytyi yrittää etsiä menestyykö tuollainen täällä oulun seudulla. Joku lajike oli että menestyy kun lumi suojana. entä jos sitä lunta ei olekaan niinkuin useampana talvena on ollut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppiruusuista "Helsingin Yliopisto" -lajikkeen menestymisvyöhyke on käsittääkseni I-V ja sillä on hyvä talvenkestävyys. Itse olen suojannut alppiruusut siten, että tein kehyen kehikon ja päälle hallaharsoa tai havuja. Kuorikate on taas suojannut juuristoaluetta. Keväisin juurille kannattaa kaadella lämmintä vettä roudan sulattamiseksi. Kannattaa kokeilla, sen verran näyttävä kukinto kyllä on :)

   Poista
  2. Ilmeisesti pitäisi mennä jonnekin puutarhalle kyselemään. Luin että sille olisi paras paikka puolivarjo-varjo ja meillä aurinkoinen piha. Toisaalta leikkimökin luona olisi ehkä sopivan varjoinen paikka (jos puita ei kaadeta) ja siinä olisi kyllä kauniin näköistä.

   Poista
 2. Kauniita alppiruusuja teillä.tiedätkö toimisiko tuo kahvinporot ja piimä myös havukasveille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aikku <3. Hyvä kysymys, itseasiassa en ole sitä kokeillut, sillä kahvi ja piimä -jutuissa on se huono puoli, että ne homehtuvat ja home voisi näkyä, sillä havuillamme on kuorikate ihan rungossa kiinni - alppiruusujen alta home ei näy, eikä näin haittaa ulkonäöllisesti ;). Mutta uskoisin toimivan, sillä kahvi ja piimä pitävät maaperää happamana ja siitä alppiruusut ja havukasvit tykkäävät :). Mutta jos itse kokeilisin ensin ja kerron sitten miten kävi ;)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Johanna <3. Aina pihassa joku projekti menossa, eikä varmaan koskaan valmis, eikä tarvitsekaan, siinähän se juttu piileekin :)

   Poista

Kiitos kaunis kommentistasi :)