torstai 26. kesäkuuta 2014

Kokemuksia Pappelina Svea Metallic White –matosta olohuoneessa ♥

Olohuoneen uusi Pappelina metallinhohtovalkoinen Svea –matto on ollut olohuoneessamme nyt runsaan kuukauden ja lupasin käyttökokemuksia, kunhan ensin olemme maton testanneet lapsi –ja koiraperheen arjessa.  Myös käyttökokemuspyyntöjä on tullut runsaasti – kiitos niistä.
Ensimmäisen viikon käyttökokemuksia voi lukea täältä.


Hankimme maton nettikokemusten perusteella, eli en ollut koskaan nähnyt mattoa missään.
Kaipasimme helppohoitoista, stressitöntä mattoa, jonka voisi mennentullen pyyhkäistä puhtaaksi. Mutta maton tuli olla puhtaanvalkoinen ja olohuoneeseen sopiva sekä kaunis. Siinä haastetta matolle.


Loppujenlopuksi Pappelina Svea Metallic White valikoitui, mutta edelleen mietitytti, voiko sen todella laittaa olohuoneeseen. Nettikokemukset olivat kuitenkin rohkaisevia, joten päätimme ottaa ”riskin” ja tilasimme maton, jonka voisi tarvittaessa laittaa ruokailutilaankin, jos matto olisi epäsopiva olohuoneeseen. Kooltaankin matto sopisi myös ison ruokapöydän alle, sillä suositus on, että mattoa jäisi pöydän sivuille ylimääräistä vähintään 40 cm per puolisko, eli suurin mahdollinen pöytä olisi leveydeltään noin 100 cm.
Mattomme on siis kooltaan 180x260 cm, eli suurin saatavilla olevista koosta.

Talviaikaan olohuoneessamme on ollut VM Carpet  punainen Tessa nukkamatto ja se on loistava ja laadukas matto. Näin kesäaikaan se tuntui kuitenkin raskaalta ja kaipasin puhtaanvalkoista mattoa. Kuvia punaisesta matosta täältä.

Seuraava matto olikin Saltex Fiona nukkamatto. Kaunis ja kiiltävä matto ja aivan ihanteellinen näkönsä puolesta meidän olohuoneeseen – mutta olisi vaatinut jatkuvaa pesemistä pesurilla tai mattopesulassa. Kallista ja hankalaa näin lapsi- ja koiraperheen arjen kannalta. Pelkkä pyyhkäisy tai käsittely Kärcher SV 1902 imuroivalla höyrypesurilla ei ollut riittävä käsittely likatahroille.
Kuvia valkoisesta nukkamatosta täältä.Runsaan kuukauden aikana Pappelina matto on jo joutunut koetukselle ja selvinnyt niistä hyvin:
 • lapset kaataneet matolle kaakaota, mustaherukkamehua, suklaata jne., ja ne ovat lähteneet pois erinomaisesti pyyhkimällä kostealla pyyhkeellä. Nämä tahrat on pyyhitty tuoreeltaan.
 • koiralla on tapana kantaa syömisensä maton päälle, mutta jostain syystä koira ei tykkää syödä tämän maton päällä. Onni-koira myös "pesee" syönnin jälkeen naamansa mattoon, mutta tähänkään ei Pappelina kelpaa – ja sehän sopii hyvin minulle.
 •  koira oksensi yön aikana matolle. Myös nämä tahrat lähtivät matosta. Tähän tarvittiin enemmän kosteutta, joten laitoin alle vanhan pyyhkeen pesun ajaksi sekä pesuveteen Fairya. Muovikuteesta oksennus lähti välittömästi, mutta maton lankoja piti hinkata enemmän. Lankoistakin lika näyttää irtoavan hyvin, joten eivät voi millään olla perinteistä lankaa, koska lika irtoaa niin hyvin. Myös väljähkö kude auttaa irrottamaan liat väleistä.
 • koira päästi ”protesti”-pissat maton reunalle. Enimmät imeytin paperiin ja vein koko maton suihkuun ja suihkutin pissakohdan matosta puhtaaksi ja nostin kuivumaan lattiakuivaustelineen päälle (ulkona satoi juuri silloin, eli ulkonakuivattaminen mattotelineellä ei onnistunut). Kuivui parissa tunnissa ja teline kestää hyvin.
 • lapset tulivat sammakkolammelta suoraan rapaiset kumisaappaat jalassa matolle hakemaan puhelinta olohuoneen pöydän päältä. Hyvin lähti ravat ja hiekat.
 • koira raaputti kynsillään maton pintaa. Ei mitään jälkiä!
 • huolloksi matolle riittää imurointi ja moppaus nihkeällä. Itse on ”pessyt” maton Vileda Swep – mopilla. 

   Olen lukenut jostain, että tomaattiketsuppi on maton pahin vihollinen, eli jos matolle tulee ketsuppitahra, ei sitä tulisi pyyhkiä pois, vaan matto pitää tällöin huuhtoa. Ja kuulemma juuriharjallakin voi varovasti hangata tahranpoistoaineen kanssa vaikeimmat tahrat pois. 


  Plussaa:
 • Matto on yllättävän pehmoinen jalan alla (esim. verrattuna paperinarumattoon). Maton paksuus poikkeaa selvästi esim. -90 luvun muovimatoista (kokemusta on niistäkin kauheuksista ;)).
 • Pinta on hohtavan puhtaanvalkoinen, kirkkaassa luonnonvalossa metallinhohto tulee kauniisti esille. Kuteessa on siis matta- ja metallinhohtoista kudetta, molemmat kopiopaperin valkoista.
 •  Kude on väljähköä, mutta laadukasta.
 • Maton päät on huoliteltu kauniisti.
 • Tukeva, ei liu-u lattialla, alle ei tarvitse liukuestemattoa tms. Ei kuitenkin niin napakka ja paksu kuin esim. VM-Carpetin tai Saltexin nukkamatot, jotka eivät mene millään ruttuun. Eli Pappelina menee rutulle, jos jalalla pukkaa.
 • Pöydän jalat jättävät mattoon painaumat, painaumat häviävät hetkessä jos pöydän esim. siirtää. Pysyviä jälkiä ei jää painaumista.
 •  Imuroidessa pysyy hyvin paikoillaan, eikä imeydy suuttimeen.
 • Ei ole sähköinen, ei kerää roskia, irtoroskat helppo kerätä pois pinnalta ja tarvittaessa lakaista harjallakin.
 •  Ei kerää pölyä tai karvaa.
 •  Ei liiku paikoiltaan vaikka lapset tai koira juoksee ja jarruttelee.
 • Helppo pyyhkiä puhtaaksi tai pestä kotona – myös talvella ja omassa pesuhuoneessa.  Kuivuu nopeasti. Se kestääkö kuivausteline koko maton kastelemista aiheutunutta painoa, ei ole kokemusta ;)
 • Sopii allergiaperheeseenkin.
 •  Lapsi- ja koiraperheeseen todella sopiva ja stressitön.

Miinusta:
 • Matto on muovia, vaikkakin laadukkaan tyylikästä sellaista, mutta muovia kuitenkin. 
 • Matto voi talviaikaan näyttää olohuoneessamme kolkolle, koska meillä on alakerrassa kauttaaltaan laattalattiat (jos näin, siirrän maton talveksi ruokailutilan pöydän alle).
 •  Makuuhuoneeseemme matto olisi liian kolkko, sinne tarvitsee enemmän pehmeyttä.
 •  Kallis
Yhteenveto:

Pappelina Svea -matto on paras vaihtoehto valkoiseksi matoksi, koska taloudessamme asuu lapsia ja koira – ei tarvitse murehtia kuratassuja, sotkuja, rapaa, oksennuksia, pissaa jne.  Etenkin rapa-aikaan sekä kesäisin (kun lapset kulkevat paljon paljain varpain), on matot koetuksella.

Nukkamattojen peseminen muulloin kuin kesällä on hankalaa ja kallista ja ainakin meillä, valkoista nukkamattoa sai olla koko ajan pesemässä ja kuivatus tuotti ongelmia. Siksi muovikudetta oleva Pappelinan valkoinen matto on meidän perheessä stressittömin vaihtoehto.

Nukkamattojen jälkeen muovimatto tuntui kolkolta, koska meillä on koko alakerrassa laattalattiat. Uskon että puisille / puukuvioisille lattioille ko. materiaali sopisi mielestäni paremmin – mutta joskus käytännöllisyys vie voiton näissä asioissa, jos meinaa mattoja lattioissa käyttää ;)

Uskon että Pappelina matto on lapsi – ja eläinperheeseen unelmamatto ja vuosien sijoitus.

En ole katunut hankintaa! Hankin seuraavaksi Pappelinan eteisaulaan. Ja jos sitä joskus valmistetaan pyöreänä, myös keittiön pikku aamiaispöydän alle.  Suosittelen

Lisää käyttökokemuksia joskus myöhemmin - runsaan kuukauden käyttökokemusmietteet ovat tällaiset.

12 kommenttia:

 1. On tosiaan ihana matto. Olet oikeassa, voi olla talvella kolkon oloinen, auttaisikohan silloin runsaamat sohvatyynyt, lattiatyynyt ja muut tekstiilit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kesäaikaan matto on raikas ja kepeä, mutta saa nähdä talvella, tuleeko punainen nukkamatto talviajaksi lämmintä tunnelmaa tuomaan :). Hyviä ideoita, tyynyjutut testataan kuitenkin ensin - kiitos :)

   Poista
 2. Ihanaa! Kerrankin koirankestäväksi testattu matto! Pitää varmaan tosissaan miettiä vastaavaa hankintaa meille, täyttäisi nimittäin meidän kriteerit ja jos kerran kestää elämää nelijalkaistenkin kanssa niin mikäs sen parempaa! :) kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos :). Kovalle koetukselle matto on runsaan kuukaudenkin sisällä jo joutunut, mutta hyvin on pärjännyt :). Voin suositella ♥

   Poista
 3. Tämän olen minäkin todennut toimivaksi matoksi. Meillä se on tällä hetkellä pukuhuoneessa,josta on kulku terassille. Nopea suihkutus pesuhuoneessa ja ravat ovat tiessään :)

  VastaaPoista
 4. Näyttääpä hyvältä! Hieno matto ja kaunis koti. :) Me tarvittais myös lapsi- ja koiraperheeseen sopiva matto, täytyypä laittaa harkintaan. Kiitos kun jaoit kokemuksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3. Täällä on koko viikko pesty painepesurilla mattoja, mutta Pappeliinaa ei tarvitse ;) - ihana matto! Kiitos vierailusta blogissani, tervetuloa uudelleen :)

   Poista
 5. Hei! kun otatte siitä valkoisesta seuraavan sävyn elikkäs hieman sävytetyn valkoisen, shampanjan niin ei ole muuten yhtään kolkko edes talvella :) Ihanaaa matto!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3. Täällä päässä on vain niin puhtaanvalkoisen ystävä, mutta erinomainen vinkki <3

   Poista
 6. Hei, ihana on matto ja ollaan juuri harkitsemassa kyseistä mattoa myös meille, pieni seurakoira löytyy ja juuri lähti laatopaikalle pilalle oksennettu ja kakittu pitkänukkainen matto, vihdoin pääsin siitä eroon! Millainen on kaiun valmentamisominaisuus tämän maton kohdalla? Mietin kun meillä tällä hetkellä matoton olkkari ja Kaikuu aika ikävästi, vaikka suhteellisen pieni ja normaali 2,45 korkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Olen ollut kyllä todella tyytyväinen mattoon, pois en antaisi, juuri tuon puhdistamisenkin takia lapsi- ja koiraperheessä. Meillä on huonekorkeus muistaakseni 2,85 ja laattalattia koko alakerrassa, mutta muitakin tekstiilejä kehiin, niin hyvin toimii :). Tosin kesällä kun meillä ei ole mattoja, eikä verhoja, kaiun huomaa kyllä.

   Poista

Kiitos kaunis kommentistasi :)