lauantai 11. kesäkuuta 2016

Meidän pieni kasvimaa

Tervetuloa meidän pikkuruiselle kasvimaalle :)

Metsän reunalla on minun ja tyttärien oma pieni maailma - pikkuruinen kasvimaa. Innostumme tästä alueesta joka kevät ja mietimme jo hyvissä ajoin, mitä sinne laitetaan kasvamaan.

Se ei ole kauneudella pilattu, mutta siellä on silti jotain ainutlaatuista - tai ehkä tunnelma tulee siellä vietetystä yhteisestä ajasta.


Tämä nurkkaus on kuin pieni huone, jossa maailman murheet unohtuu. Täällä mieli keskittyy kasvun ihmeeseen.


Tänä vuonna halusin tuoda "huoneeseen" lisää sisustuksellisia juttuja. Kirpputorilta löysin puisen wanhan tuolin, josta sai istuinosan irti. Istuimen reikään upotin sinkkisen pesuvadin ja siihen laventelia. Siihen se sopii mainiosti heinäseipään viereen toivottamaan tervetulleiksi Herb Garden :iin.

Laventelin tuoksu on muuten aivan hurmaava - se houkuttelee myös perhosia ja mehiläisiä :). Laventelin kerrotaan myös karkottavan kirvoja ja muita tuhohyönteisiä. 

Ajattelin myöhemmin leikata laventelin lehtiä ja  kukkia tuoksupussiin.

 

Papan tekemässä valkoisessa yrttilaatikossa kasvaa salaattia, persiljaa, herneenversoja ja tilliä. Harmaaseen, itsetehtyyn viljelylaatikkoon neidit laittoivat muutama viikko sitten perunaa,  porkkanaa, lanttua ja hernettä sekä mansikantamia.

Ruohosipuli kasvaa viljelylaatikossa monivuotisena ennestään.

 
Kasvimaahuoneessa on myös pensasmustikkaa, mustaherukkapensas ja karviaispensas. Hain pensaille tukirautoja, etenkin karviainen kaipasi jo nostetta oksilleen, sillä pari oksanpäätä alkoi painautumaan maan sisään tehden omia juuriaan.Toin entisten perunalaatikoiden viereen lisää laatikoita - nämä ovat mainioita kasvupaikkoja mansikantaimille. Pari maalattua versioita pääsi pöydäksi, viereen toin viime syksynä tekemäni sammaltuolin.


Raparperille, marjapensaille ja viljelylaatikkoon toin uutta kompostimultaa. Raparperi rakastaa kompostia - se suorastaan intaantuu sen ravinteista. Sitä kannattaa lisätä mennen tullen. Onneksi jälkikompostorissamme oli valmista mehevää multaa. 

Kompostoreista teen juttua kesän aikana tarkemmin.

 


Esikasvatetut kurpitsantaimet pääsivät jatkamaan kasvuaan suoraan multapussiin. Kasvimaan laidalla niillä on tilaa jatkaa kasvuaan pitkin metsää.
Kuorikettakin lisäsin kasvimaalle estämään rikkaruohojen kasvua kulkualueille. Ihana tuore männynkuoren tuoksu leviää ympäri puutarhaa.Ehkä saadaan kesän mittaan pientä naposteltavaa suoraan omalta pikkuruiselta kasvimaalta - nyt kasvu on vielä niin alkutekijöissään :)

 


Kesän tullen olen siirtynyt yhä enemmän puutarhaan - kaikenlaista pientä tekemistä löytyy kyllä niin paljon kuin viitsii ja ennättää tehdä työpäivien jälkeen. Jossain vaiheessa päästään kyllä kurkistamaan, mitä tuvankin puolelle kuuluu :)

Aurinkoa päivääsi

- tarja -

Ps. Muistathan, että kotiporstuan Instragram päivittyy joka päivä  sisustuskuvilla - käy  kurkkimassa  tästä  ♥. Myös Pinterest :iin päivittyy keräämiäni sisustus -ja diy-kuvia joka päivä - käyhän tutustumassa :)  

15 kommenttia:

 1. Ihana pieni kasvimaa, lapsikin varmaan nauttii.
  Osallistu mun blogissa kastehelmi tarjoilulautasen arvontaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3. Pikkuneitien ja äidin yhteinen lempipaikka :)

   Poista
 2. Meillä ei ole puutarhassa vielä ulkona kaikkia laitettu valmiiksi, kun välillä on niin kylmiä öitä. Itse kasvatin kurkkua, yrttejä ja kukkia. Meillä on myös komposti, mutta sieltä saa vain kerran vuodessa multaa, jonka laitan talveksi odottamaan tuonne kasvimaan reunalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nyt jo yöt lämpimät ja saadaan varmasti lähipäivinäkin aurinkoisia hellepäiviäkin :). Tuo kompostointi on kyllä oma lajinsa, mutta kun onnistuu, tulee maailman parasta multaa!

   Poista
 3. Aivan ihana! Tuolla on varmasti mukava puuhastella ja viettää aikaa! :)

  VastaaPoista
 4. Kiva kasvimaa! Toivottavasti saatte hyvän sadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu <3. Toivottavasti :), viime vuonna nuorin tytär otti porkkanat liian aikaisin pois kun niin toivoi jo niiden olevan isoja :D

   Poista
 5. Suloinen puutarha ja monta aivan ihanaa vinkkiä tuli puutarhan ylläpitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi - mukavaa että tuli vinkkejäkin :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Niin on :D, ei ole ongelmia rikkaruohojen nyppimisistä ;)

   Poista
 7. Teillä on kyllä tosi kiva puutarha!

  VastaaPoista
 8. Hei Tarja. Blogissani on sinulle haaste.
  http://pihakuiskaajanpuutarha.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentistasi :)