sunnuntai 7. elokuuta 2016

Kivipuutarha - etupihan laatoitus ja muurinkivialtaat, osa 2

Viime postauksessa, osa 1,  kerroin kivipuutarhamme takapihasta sekä japanilaispuutarhasta, voit lukea siitä tarkemmin tästä. Tänään avaan tarkemmin etupihaa.

Etupihalle haluttiin laajempi pihalaatoitus, jotka jatkuu talon sivuilta laatoitettuina käytävinä takaterassille saakka. Laatoitukset suoritti suunnitteluineen ja tekoineen puutarha-alan ammattilainen. Kaikki laatoitukset ja kiveykset on perustettu oikeaoppisesti ja huolellisesti, eli kaikki on suorassa ja joka kivi paikoillaan sateista, roudasta tai lumesta huolimatta.



Pihakiveyksen asentamisen tärkein työvaihe onkin perustaminen. Alusrakenteeseen tehtiin kiviaineksista kantavat rakenteet. Maa-ainekset tiivistettiin kerroksittain täryttämällä. 

Kiviaineslajeihin kiinnitettiin erityistä huomiota siksikin, koska talomme sijaitsee metsässä, esim. muurahaisten vuoksi kiviaineskerroksessa on teräväreunaisempaa kiveä, josta muurahaiset eivät tykkää.

Kallistuksissa tulee olla tarkkana, jotta ne ovat riittävät ja ohjaavat sekä sade- että sulamisvedet  rakennuksesta poispäin.
Kun pihakivien ladonta oli valmis, saumattiin kivien raot harjaamalla niihin hienoa, puhdasta ja seulottua hiekkaa. 

Täytyy tunnustaa, että laatoitus helpottaa myös kodin sisätilojen siivousta, koska pihalta ei kantaudu niin paljon kenkien mukana hiekkaa tms.


Laatoitusta rajaa edessä kaksi isoa muurinkiviallasta, joissa on molemmissa keskellä hernepuut. Hernepuiden ympärillä on Keijuangervoa (pikku prinsessa), jotka saivat viime talvena niin siipeensä pakkasista, että leikkasin ne alkukesästä mataliksi - ja sieltä ne ponnistivat jälleen uuteen kukoistukseen ja jopa kukkivat. 

Altaassa on myös laakakatajaa ja seppelvarpua. Altaiden reunalla on lamoherukkaa, jotka jo kaipaavat pikkuhiljaa parturointia.



  


Kivialtaan reunalle istutimme lasten kanssa uusina tulokkaina Japaninjaloangervoa (Astilbe Bremen), jonka kauniit roosanpunaiset kukat ovat loistaneet kauniisti aina heinäkuulta saakka. Uutena on myös Aleksandria kuukausimansikkaa, josta on kiva napata suuhunsa mansikan mennen tullen ja hyvin se on satoa antanutkin. Tämä rönsytön, ahomansikan tyyppinen pikkumansikka on ihanan makuinen.

Polyrottinkiruukuissa kasvaa  Patjarikko-kivikkokasvit, joten ne valtasivat ruukut todella nopeasti - ehkä istutan ne pian paremmille paikoille, jossa saavat levitä vapaasti.





Muurinkivialtaat ovat hieman rinteessä, joten pihalaatoitus, tiealue ja reunat aiheuttivat miettimistä. Paras ja näyttävin ratkaisu oli tehdä istutusaltaiden väleihin leveät portaat. Portaat ovat kuitenkin niin matalat, että lapset ajavat ne alas pyörilläkin.

 

Kolmas pienempi ja matalampi allas tuli vasemmalle sivulle. Tässä altaassa on hopeakuusi sekä muita erilaisia havukasveja. Näin tehden raja on siisti ja kaartaa huomaamattomasti kohti lasten leikkikenttää.




Muurinkivialtaiden ja portaiden reunaan asennettiin vielä pari laatoitusriviä koko matkaltaan, näin laatoituksen ja kivituhkan rajaus on siisti ja selkeä.


Rakennusvaiheessa metsänpohjaa pyrittiin säästämään mahdollisimman paljon, jolloin nurmikkoalueita ei tarvinnut laittaa ollenkaan - se olikin tavoitteemme - ei nurmikoita, ei liikaa turhia puutarhatöitä, eikä ole sidoksissa lomiin tai säätiloihin. 

Talon oikealla puolella rinnettä olikin jo enemmän ja rinne muotoiltiin siten, että siihen upotettiin kivituhkan sisään mukulakiviä sekä ikivihreitä marjakuusia ja pilarituijia. Muilta osin rinne jätettiin istutuksista vapaaksi, sillä tilaa tarvitaan myös talven lumikasoille.



Laajan kivituhkapihan ja metsän reuna tehtiin samalla systeemillä kuin rinne, mutta kapeammin ja ilman istutuksia. 

Kivireunaan upotettiin saman sarjan korkeat pylväsvalot kuin talon seinässä. Pylväsvalot jatkuvat aina koko 70 metrin matkan katutielle saakka sekä ympäri talon aina takapihalle saakka. 




Perennapenkkejäkään en halunnut tontille, vaan istutukset rajattiin siis altaisiin sekä kesäkukkien osalta ruukkuihin.

Ulko-oven vierellä olevissa ruukuissa on ollut kesän ajan valkoista Riippupetuniaa lankaköynnöksen kanssa. Syksyn tullen istuttanen petunian tilalle jonkinlaisen korkean havukasvin.

 

Metallipöydän viereisissä ruukuissa on valkoiset Miljoonakellot. Kuvien ottamisen jälkeen hain pöydälle syksyisen värisen Pallokrysanteemin.





Aurinkoista sunnuntai-iltaa Sinulle ja hyvää alkavaa uutta viikkoa!

- tarja - 


Ps. Muistathan, että kotiporstuan Instragram päivittyy päivittäin  sisustus - ja puutarhakuvilla - käy  kurkkimassa  tästä  ♥

8 kommenttia:

  1. Näyttääpä tosi kivalta teidän piha ja ihana koti! <3 Olemme mieheni kanssa haaveilleet omasta metsämaatontista ja miettineet minkälaista pihaa joskus sitten laittaisimme. Ihanaa lukea blogiasi ja inspiroitua kauniista kuvista ja ideoista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna ihanista sanoistasi <3. Ja todella kiva kuulla että ideoita olette saaneet - sehän blogin tarkoitus parhaimmillaan on :)

      Poista
  2. Kasvaako teillä sammalta laattojen raoissa siis saumakohdissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tänä vuonna jo oli ja puhdistin ne Fiskarsin puhdistusraudalla - tästä juttua lisää täältä: http://kotiporstua.blogspot.fi/2016/05/etupihan-kesakukat-ja-puutarhan.html

      Poista
  3. Aivan ihana talo ja upea piha <3 saanko kysyä mikä kasvi on tuo talon edessä olevassa penkissä rönsyää upeasti ihan maahan, lehdet muistuttaa hivenen ehkä viinimarjanlehtiä näin ainakin olin ibadilla katsovinani. Upeaa ja vehreää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuire <3. Aivan oikein, kasvi on Lamoherukka :), siihen tulee pikkuruiset marjatkin, rönsyää kyllä kauniisti ja uskaltaa leikata reippaasti.

      Poista

Kiitos kaunis kommentistasi :)