perjantai 22. joulukuuta 2017

Kalkinpoisto laatoituksesta ja wc-kalusteista

Siellä on varmasti jo joulusiivoukset tehty tai ainakin loppusuoralla, joten nämä ohjeet eivät ehkäpä tätä joulua koske, mutta uusia jouluja ja juhannuksia on tulossa, joten tässä vinkkejä tuleviin siivouksiin.
Uskoisin, että kalkinpoisto kodin eri pinnoilta on vaikeimpia asioita puhdistaa. Kalkkinen vesi kerrostuu etenkin tummille laatoille tai ainakin niissä kalkkikerrokset näkyvät helpoiten. 

Esteettisesti katsottuna kalkkiviirut eivät ole kovinkaan kaunista katseltavaa, pesuhuoneen lattia näyttää likaiselta, vaikka ei sitä välttämättä edes olisi. Normaaleilla yleispesuaineilla kerrostuneita kalkkitahroja on lähes mahdotonta saada pois laatoituksilta.


Vaikeakin kalkki lähtee kyllä pois, mutta ei helposti. Kalkinpoistossa tarvitaan toistoa, toistoa ja vielä kerran toistoa, mutta se kannattaa suorittaa aina kuitenkin puhdistettavan pinnan ehdoilla. Sileämmistä laatoista kalkinpoisto on helpompaa ja karkeampipintaisilta tai uritetuilta laatoilta puhdistaminen vaatii enemmän työtä.Usein vaikeaan kalkinpoistoon tarvitaan avuksi hapan aine, kuten kalkinpoistoaine, astianpesukoneen lasin kirkasteaine, etikka tai sitruunahappo. Joskus myös ruokasooda auttaa kalkinpoistoon, vaikka se ei olekaan hapan aine.


Pesuhuoneen laattojen kalkinpoisto kannattaa aloittaa suihkuttamalla laatat lämpimällä vedellä ennen pesua, näin suojaat laattojen saumoja mahdolliselta murenemiselta. Suojakäsineitä kannattaa käyttää käyttäessä hapanta ainetta.Itse aloitin kalkinpoiston etikalla, jonka hp on noin 2,9. Suositus olisi sekoittaa etikkaa veteen, mutta itse käytin etikkaa raakana kastamalla puhdistusliinat etikkaan ja laittamalla liinat kalkkisaostumien päälle. Annoin vaikuttaa useamman tunnin ja sen jälkeen hankasin Swipen BouBoul:la (teräsvilla). Kalkinpoiston jälkeen etikka tulee huuhdella hyvin pois sekä pestä emäksisellä aineella (tarkemmat ohjeet alempana).Tämä konsti ei vielä kuitenkaan poistanut kalkkia kokonaan ja jatkoin kastamalla liinat kalkinpoistoaineeseen (ph noin 1,3, sekoitus 1/2 dl 2 litraan vettä). Jälleen pitkä vaikutus ja hankaus BouBoul:la. En edelleenkään ollut tyytyväinen lopputulokseen ja jatkoin toistamalla edellisen. Tässä vaiheessa olin jo luovuttamassa, eli olin varma, ettei kalkkia ole mahdollista saada kokonaan pois millään aineella, vaikka tulos olikin jo parempi.Jatkoin sitruunalla, jonka ph on noin 2,4.  Halkaisin kokonaisen sitruunan ja valelin sitruunamehua kalkkikohtiin. Yön yli liotus, lämpimällä vedellä valelu ja BouBoul:la hankaus. Lopputulos näytti hyvältä ja olen tyytyväinen sinnikkyyteeni kalkinpoistossa. Toistot siis tekivät tehtävänsä.


  
Aina kun käytetään hapanta puhdistusainetta,  tulisi pinnat neutralisoida pesemällä laatat jollain emäksisellä siivousaineella (kuten esim. tiskiaineella / ph noin 9,7)) ja runsaalla vedellä, näin on hyvä tehdä siksi, että happamat aineet syövyttävät kaakelisaumoja. Pelkkä vesihuuhtelu ei siis riitä, se laimentaa, mutta ei neutralisoi. Lopuksi pinnat kannattaa kuivata mikrokuituliinalla. Tiesitkö muuten, että CocaCola on ph-arvoltaan noin 2,5, joten ei ihme, että monet käyttävät sitä esim. wc-istuimen puhdistamiseen.

Pesuaineille on seinissä syvennykset, joissa säilytetään  shampoo ja hoitoaine -purkit. En tykkää kuitenkaan eriväristen purkkien tarroista tai teksteistä ja päätin etsiä valkoiset purkit, joista saa tarrat pois sekä jotka sopivat leveydeltään syvennykseen. Purkit voisi aina täyttää, kun aine on käytetty loppuun. 

Löysin kaupan hyllyltä sopivat valkoiset sylinterinmalliset pullot, irrotin tarrat ja tein Dymo-kirjoittimella yksinkertaiset nimitarrat kylkiin. Nyt ilme on yhtenäinen!Wc:n käsienpesualtaan hana on upotettu tasoon ja hanan ympärille tasoon kertyy kalkkisaostumaa ja tummentumaa renkaaksi. Tähän testasin ensin ruokasoodaa. Ripottelin pikkulusikalla soodaa hanan ympärille, laitoin talouspaperin pienelle rullalle ja kaadoin väkiviinaetikkaa päälle. Yön yli liotuksesta huolimatta saostumat eivät lähteneet.
Seuraavaksi kokeilin jälleen ihmeaine sitruunaa. Puolikkaalla sitruunalla hankaus ja yön yli liotus. Tehostin puhdistusta harjaamalla tummat rinkulat pois vanhalla hammasharjalla. Kaikki saostumat lähtivät ja valkoinen pöytätaso on jälleen melkein kuin uusi.Ja tiesitkö, että saunan lasiovi puhdistuu tuhkalla. Voin kertoa, että kaikki konstit kokeilin ennen tätä oivallusta ;).  Asiasta voit lukea lisää täältä.

Mutta nyt saunaan ja jouluun rauhoittuminen voi alkaa! Hyvää Joulun odotusta sinulle
- tarja -

PS.  Tervetuloa seuraamaan kotiporstuan elämää myös  Facebook-sivuille sekä Instagram :iin ♥


9 kommenttia:

 1. Kiitos hyvistä neuvoista. Rauhallista joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos ♥. Rauhallista joulun odotusta sinullekin Karoliina ♥

   Poista
 2. Kyllä kiiltää! Hyviä vinkkejä, kiitos paljon!
  Oikein ihanaa Joulua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Mamma, ja mukavaa että tykkäsit vinkistä ♥. Oikein ihanaa Joulua sinullekin ♥

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä, kiitos! :) Yksi tosi helppo ja nopea keino on myös auton ikkunoiden pesuun tarkoitettu sprayvaahto. Poistaa kalkin tosi tehokkaasti ja nopeasti ja jättää pinnalle kalvon, jolloin lika ei tartu enää niin pahasti kiinni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttu myös tästä vinkistä:) Kokeiluun menee!

   Poista
  2. Kiitos Minttu ♥ ja kiitos myös sinun vinkistä - tuo olisi tosi hyvä asia jos jättäisi vielä kalvonkin!

   Poista
 4. Millä saa wc:n kaapinovesta kalkin pois? Ovat jotain mattaa pinnoitettua
  levyä, ei siis mitkään puiset tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen kysymys, toivottavasti joku lukija osaisi antaa hyvän vinkin! Itse kokeilisin tähänkin happamaa pesuainetta, esim. etikkaa, mutta varoen, ettei pinnoitettu levypinta vaurioituisi.

   Poista

Kiitos kaunis kommentistasi :)