sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Puutarhatöitä ja uusien puutarhavälineiden testausta

Viime postauksessa päivittelin, etteivät puutarhatyöt ole edenneet sateisista ja koleista ilmoista johtuen. Täälläpäin on ollut myös myrskyä ja tuntuu että puoli metsää on eksynyt puutarhaamme kaikenmaailman havujen ja oksien muodossa.

Fiskars lähetti minulle testattavaksi muutamia puutarhavälineitä, joten päätin kokeilla niitä samantien ja täytyy todeta, että kunnon välineillä on puutarhanhoidossa suuri merkitys.Tänään esittelen seuraavat tuotteet (osa kuvista fiskars.fi):
 • PowerGear Oksasakset Pro, ohileikkaava malli
 • PowerGear Pensassakset Pro
 • Solid Lehtiharava, XL
 • Solid Puutarhasäkki, 56 litraa ja 172 litraa
 
Aloitin testaukset pensassaksista, jolla leikkasin tasaiseksi etupihamme muurinkivialtaan reunan yli kasvaneen lamoherukan. Tuote on siis tarkoitettu pensaiden ja pensasaitojen muotoilemiseen. 
 
 
Pensassakset tuntuivat heti kättelyssä kevyiltä ja käteen sopivilta - mielestäni tärkeä ominaisuus, koska pensassaksia käytetään usein pitkiäkin aikoja kerrallaan. Tuoteselosteessa kerrotaankin, että tuote saksissa on kevyt ja kestävä lasikuituvahvisteinen materiaali.

Leikkuutehoa saksista löytyy, oikein ihmettelin, miten helposti oksaryppäät leikkaantuivat kerralla poikki. Itse olen melko pieni ja hentoinen ihminen, joten pidin tärkeänä, että tuotteesta löytyy 3,5 kertainen leikkuuteho, myös teräksinen vaihdemekanismi lisää leikkuuvoimaa.

Kädensijaan välittyvää tärähdystä on vaimennettu kumisilla tulpilla - tämän huomasi parhaiten, kun leikkaustahti kävi nopeammaksi ja kädensijat hakkasivat toisiaan.

Tervetullut ominaisuus oli voimakärki, eli leikkuuvoima ulottuu terän kärkeen asti. Nyt sai leikattua myös pienistä väleistä isonkin oksan tarvittaessa terän kärjellä! 

  

Lamoherukan alla olevat kuivat oksat leikkasin yksitellen oksasaksilla. Tässäkin välineessä riitti leikkuuvoimaa.  Tuoteselosteessa kerrotaan että tuotteessa on 3 x EaseCut, eli tämä kertoo, miten paljon mekanismi moninkertaistaa leikkuutehoa.

  
Tässä mallissa on ohileikkaava terä, eli se leikkaa parhaiten tuoretta, elävää puuta. Mutta ainakin lamoherukan kuivatkin oksat leikkaantuivat poikki kiitettävästi.

Malli soveltuu pienelle kädelle, eli tästä minulta saa naisena täydet pisteet! Kädensijojen aukeama on myös säädettävissä.

Kädensijan pyörivä liike tuntui ensin oudolta kädessä ja mietinkin, onko tuo ominaisuus pakko olla, mutta juuri pyörivä liike toisaalta mahdollistaa kaikkien sormien voiman hyödyntämisen.Oksasaksissa on kätevä lukitusmekanismi ja keksin että sakset kulkevat myös kätevästi mukana housunkauluksessa, sillä mukana tulleessa muovisessa kotelossa on klipsu, jonka voi vaikka pujottaa  housun vyötärökaulukseen.

Muuten välineet on kiva säilyttää varaston seinällä omissa telineissään. 
Kivipuutarhassamme ei ole siis nurmikoita ollenkaan, joten nurmikoiden haravointia en päässyt testaamaan. Mutta myös kivipuutarhassa harava on ihan ykköstyökalu, jolla joka kevät siistitään piha - tämän jälkeen piha on melko huoltovapaa.
 
Testasin Solid XL -kokoista lehtiharavaa juuri leikattujen oksien ja muihin myrskyn tuomiin roskiin. Lapa on jopa 65 cm leveyä, joten se haravoi luonnollisesti suurelta alueelta.

Ensivaikutelma XL-kokoisesta haravasta oli epäilevä, mutta alumiinivarren ansiosta työ olikin kevyttä. 27 litteä, jäykkää ja kaarevaa piikkiä estivät roskia liukumasta ylöspäin ja tukkimasta haravan lapaa. Toimi siis myös oksien ja roskien haravoinnissa.

 


Nostin oksat Solid PopUp 172 litran Puutarhasäkkiin - ihan loistava keksintö. Säkki on siis tarkoitettu melkein mihin vaan, ei siis pelkästään puutarhajätteen keruuseen. Minulle tuli monta välähdystä, mihin sitä voisi käyttää, esim. varastointiin, pieneksi jääneiden vaatteiden keräämiseen, kylmien juomien tarjoiluun, ekopisteeseen menevien jakeiden keräykseen - samalla säkillä on siis kätevä vielä  keräysmuovi, pullot, lehdet jne. ekopisteeseen tms. Näitä hankin siis takuulla lisää. Säkkejä saa kahden eri kokoisina: 56  ja 172 litraisia.

 
Testasin säkkiä siis oksien ja puutarhajätteen keräykseen. Keräys sujui 172 litran säkkiin kätevästi ja kuljetus nopeaa ja kevyttä, en tarvitse enää kottikärryjä puutarhajätteen poisviemiseen ;). Puutarhajäte on myös kevyttä kaataa suoraan pussista kompostiin.Säkki on rakenteeltaan kulumista ja hometta kestävää. Se on kätevä myös pestä puutarhaletkulla.

Puutarhasäkki / lehtisäkki on varustettu viererijousella, joten se vie säilytyksessä vain vähän tilaa. Avattuna se ponnahtaa ryhdikkääksi säkiksi. 


Tässä siis ensimmäinen osa puutarhaväleiden testauksessa. Tulossa siis lisää testauksia lähiaikoina :)


Lisää kivipuutarhamme siivouksesta löytyy täältä (klik).
 

- tarja -Blogiyhteistyö:  tuotteet saatu bloginäkyvyyttä vastaan. Kiitos Fiskars!


Blogini löytyy myös:  Facebook / Blogilista / Bloglovin / Pinterest / Instagram  - tervetuloa mukaan!   

14 kommenttia:

 1. Näppärät työkalut puutarhassa tekevät hommasta mukavaa ja kevyempää!
  Heleää helluntain iltaa!

  VastaaPoista
 2. Onpa näppäränoloisia puutarha-/pihavälineitä! :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä Fiskarsilla on hyviä tuotteita. Meilläkin on kummatkin nuo sakset ja hyvät ovat olleet! Mikä tuo pensas on, jota leikkaat eka kuvissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy todeta että tyytyväinen olin myös! Pensas on lamoherukka, normaalin herukan näköinen lehti ja marjatkin tulee, mutta rönsyilee ja roikkuu mukavasti. Kärsii näköjään raakaakin kurittamista ;)

   Poista
 4. Tänään viuhtoi täällä pensassakset.Lainaan ne aina isältäni.Tykkään leikata ja muotoilla pensaita.Jopa havupuut saavat kyytiä.Tuo säkki on kyllä loistava idea myös puutarhajätteelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kohtalotovereita sielläkin :). Säkki oli kyllä yllättäen todella kätevä - helppo kerätä roskat ja kevyt viedä poiskin!

   Poista
 5. Harava kiinnostaisi hankkia, muut ovat tuttuja jo ja löytyvät omasta varastosta. Iso säkkikin olisi varmaan hyvä kaikenlaiseen roskien keräämiseen pihalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testimalli oli yllättävän kevyt, vaikka massiivisen koon perusteella ensin muuta arvelin. Äitini testasi sitä myös, ja totesi myös että kevyt on, mutta kuulemma hieman painavampi kuin normiversio Fiskarsilta.

   Poista
 6. Välineurheilua on pihankin hoitaminen. Paljon mukavampaa puuhaa kun työkalut ovat kunnossa. Täälläkin on mennyt koko viikonloppu aamusta iltaan pihalla puuhatessa. Monta asiaa tuli kuntoon, mutta vielä jäi tekemistä tuleviinkin iltoihin ja viikonloppuihin :) Kivaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta - kyllä puutarhan hoidosta tulee mielekkäänpää kun odottamassa on hyvä työkalut! Ihanaa viikkoa Anu <3

   Poista
 7. Hyvännäköisiä puutarhatyökaluja noilla onkin mukava laittaa pihaa kuntoon :) Aurinkoista maanantaita :)

  VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentistasi :)